Verschil tussen mannetje en vrouwtje oeverlibel

De gewone oeverlibel is de meest algemene oeverlibel in Nederland. En ook de grootste! Geen wonder dat ik ze gisteren in grote getale zag vliegen langs de ijsbaan in Alblasserdam. Toen wist ik overigens nog niet dat het gewone oeverlibellen waren, want veel verstand van insecten heb ik niet. Het mooie van filmen is dat je thuis op je gemakje aan de slag kunt met de veldgids. Had ik tijdens het filmen nog de hoop een bijzondere soort te hebben ontdekt, de veldgids sprak anders. Maar wel een prachtig insect, nietwaar? Vrouwtjes en jonge mannetjes zijn geel met twee zwarte strepen over het bovenlijf. En oudere mannetjes zijn blauw met een zwarte stip. Beide geslachten kwam ik tegen. Ze lieten zich gewillig opnemen.

[easy_youtube_gallery id=Ca0b3L2Dcnc cols=2 ar=16_9 thumbnail=sddefault]

[easy_youtube_gallery id=9T2LPWAkQfk cols=2 ar=16_9 thumbnail=sddefault]