Verschil tussen een jonge en een volwassen lepelaar

Sjaak en ik reden over Schouwen-Duiveland en filmden in de Koudekerkse Inlaag van dichtbij een jonge lepelaar. Het dier stond in het gras en staarde ons nieuwsgierig aan. Niet meer dan een paar stappen verder het gebied in, deed hij. En toen bleef hij opnieuw staan om niet meer van zijn plaats te komen.

Dat bood mij de gelegenheid de jonge vogel eens goed te filmen. Je ziet dat hij jong is aan zijn snavel. Die is nog roze en niet volgroeid. Vergelijk die maar eens met de zwarte snavel van een volwassen lepelaar. Dat ziet er een stuk anders uit, zeker met die gele vlek op het brede uiteinde.

Andere verschillen zijn de fraaie kuif van de volwassen vogel die het jonge exemplaar niet heeft. De rood-geel-oranje vlek in de keel die bij het jong ook al ontbreekt. En dan heeft een volwassen vogel ook nog eens wat bruin-gele veren in zijn kleed geweven.

Goede gebieden in Zeeland om de lepelaar te zien

Ben je in Zeeland en wil je ook wel eens lepelaars zien, dan zijn dit gebieden die ik je aanraad om te bezoeken:

  1. De Prunje. In dit uitgestrekte natuurgebied achter Zierikzee zie in elk jaargetijde lepelaars. Zelfs in de winter zie je nog kleine groepjes schuilen tegen de oever of foerageren in de ondiepe plassen. Voor het gemak reken ik de inlagen rond Burghsluis ook maar tot de Prunje.
  2. De Rammegors. Bij Sint-Philipsland is een zoetwatergebied omgevormd tot een ouderwets kweldergebied dat in open verbinding staat met de Oosterschelde. In de zomer foerageren hier grote groepen lepelaars. Ben je hier toch, dan kijk je natuurlijk ook even in het naastgelegen Stinkgat.
  3. De Inlaag Keihoogte is een charmant natuurgebiedje bij Wissenkerke op Noord-Beveland. Vanuit de state-of-the-art vogelkijkhut heb je uitzicht over de plas met middenin het vogeleiland. Hier zien wij heel vaak lepelaars.
  4. De Grevelingendam. Het is een vreemde gewaarwording om op de slikken langs de Grevelingendam lepelaars te zien. Meestal zie ik ze daar in de loop van de zomer. Ze foerageren in de waterstromen en plassen waar het wemelt van garnaaltjes, krabbetjes en visjes.
  5. De Karrenvelden bij de Oesterdam. In het voorjaar zie ik hier regelmatig één of twee lepelaars lopen. Geen grote groepen dus. Maar wel van heel dichtbij.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!