Verschil in zang van merel en zanglijster

Zodra de dagen langer worden, hoor je de merel en zanglijster alweer zingen. Beide vogels kom je tegen in de tuin, het park en het bos. En beide vogels zijn meesterlijke zangers die je al van ver hoort zingen. Maar weet jij het verschil in zang van merel en zanglijster? Dat is soms nog best lastig. In dit artikel probeer ik onder woorden te brengen wat eigenlijk niet onder woorden gebracht kan worden: het verschil in zang van merel en zanglijster.

Verschil in zang van merel en zanglijster

Wat ik onder woorden probeer te brengen is geluid en ik vind dat geluid per definitie nauwelijks onder woorden valt te brengen. Hoe zou je iemand die nog nooit een merel of zanglijster heeft gehoord, nu met woorden kunnen uitleggen hoe het geluid klinkt? Zou jij na mijn uitleg dan de zang van één van beide vogels herkennen in het veld? Ik denk het niet. Gelukkig heb ik een camera en heb ik de afgelopen weken beide vogels weten te filmen, en nog zingend ook! En daarom durf ik het wel aan om je uit te leggen wat de verschillen in zang zijn.

Ik begin met de zanglijster. De zanglijster heeft een energiek lied. Je hoort hem opgewekt zingen, krachtig en helder en heel belangrijk voor de herkenning: de zanglijster herhaalt vaak de motieven een keer of drie tot vijf. Dan hoor je opeens vrijwel hetzelfde motief snel achter elkaar herhaald worden. Het geeft het lied van de zanglijster iets dynamisch, iets energieks.

De merel daarentegen heeft een veel ronder lied, het is wat langzamer, je zou het kunnen noemen: meer doordacht, een beetje melancholisch.

Terwijl je van het lied van de zanglijster meteen klaar wakker bent, zou het kalme lied van de merel je wel eens in slaap kunnen sussen.

Zeer aangenaam

Maar niets ten nadele van de merel hoor. Hoewel ik voorkeur geef aan het energieke van de zanglijster (ik vind dat hij het energieke van de nachtegaal bijna benadert), is ook de zang van de merel zeer aangenaam om naar te luisteren. Beide vogels zingen in de vroege ochtend en aan het eind van de dag, tot in de avondschemering. Ik heb de indruk, maar ik kan dat niet hard maken, dat je de zanglijster wat vaker overdag hoort zingen dan de merel.

In dit filmpje kun je het verschil in zang van merel en zanglijster beluisteren. Ik denk dat de verschillen je dan wel helder worden:

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)