Vers van de camera: roodkeelduiker voor de Zuidpier + een verslag van een vogeltocht

 

De Zuidpier moet je elk jaar minstens één keer bezoeken, vind ik. En dus toog ik met een zekere mede-vogelaar vanmorgen richting IJmuiden in de hoop geelgors, sneeuwgors, roodkeeldduiker en wie weet, o grote droom, een kleine burgemeester. 

De kleine burgemeester bleef wat hij was: een droom. De sneeuwgors bleek de grote afwezige en de geelgors het sluitstuk van de vogeltocht. En de roodkeelduiker? Die dook nu eens niet aan de binnenkant van de dam op, maar jaagde aan de buitenkant. Midden in het zonlicht en op het best-wel-woelige water. Het waren trouwens op zijn minst twee roodkeelduikers. Vogelaars met een geoefend oog zullen dat in het filmpje wel opmerken.

Maar de dag begon daverend. Ik liep door de duinen op zoek naar de geelgorzen en toen riep een vogelaar vanaf een hoog duin: velduil! En inderdaad, een velduil fladderde hoog boven ons. Het bewijsfilmpje publiceer ik later denk ik. Eerst fladderde hij naar het zuiden, toen naar het noorden en even later kwam hij weer zuidwaarts voorbij. De Zuidpier levert altijd verrassingen op.

Een andere verrassing waren de twee juveniele jan-van-genten die halverwege de pier overvlogen. Dat is ook zelden vertoond. Meestal zie je deze enorme vogels op het einde van de pier. 

Wolken drieteenstrandlopers vlogen langs de pier en zochten naar voedsel. Een enkele bonte strandloper en natuurlijk steenlopers en paarse strandlopers bevolkten de pier. Oeverlopers gedroegen zich zoals gewoonlijk heel schuw. En dan was er nog het goudhaantje dat tussen de basaltblokken foerageerde. Ben ik nog iets vergeten? Hooguit de zilvermeeuwen, de zeehond en de aalscholvers. Heerlijk altijd de Zuidpier. En zo dachten meer mensen. Een paar vissers gooiden hun aas uit, opvallend veel vogelaars wandelden naar het vuurtorentje. En altijd een vriendelijke sfeer. Trouwens, veel vis wordt er momenteel niet gevangen. Als ex-zeevisser knoop ik vaak een praatje aan met de hengelaars. Vorige week was er wel een joekel van een zeebaars gevangen. Waar die schitterende zeevis op af komt is wel duidelijk als je één van de foto’s hierboven vergroot. Op zandaal en andere visjes. Laten die nou net ook favoriet voedsel zijn van roodkeelduikers!


De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.