De Zuidpier moet je elk jaar minstens één keer bezoeken, vind ik. En dus toog ik met een zekere mede-vogelaar vanmorgen richting IJmuiden in de hoop geelgors, sneeuwgors, roodkeeldduiker en wie weet, o grote droom, een kleine burgemeester.
De kleine burgemeester bleef wat hij was: een droom. De sneeuwgors bleek de grote afwezige en de geelgors het sluitstuk van de vogeltocht. En de roodkeelduiker? Die dook nu eens niet aan de binnenkant van de dam op, maar jaagde aan de buitenkant. Midden in het zonlicht en op het best-wel-woelige water. Het waren trouwens op zijn minst twee roodkeelduikers. Vogelaars met een geoefend oog zullen dat in het filmpje wel opmerken.
Maar de dag begon daverend. Ik liep door de duinen op zoek naar de geelgorzen en toen riep een vogelaar vanaf een hoog duin: velduil! En inderdaad, een velduil fladderde hoog boven ons. Het bewijsfilmpje publiceer ik later denk ik. Eerst fladderde hij naar het zuiden, toen naar het noorden en even later kwam hij weer zuidwaarts voorbij. De Zuidpier levert altijd verrassingen op.
Een andere verrassing waren de twee juveniele jan-van-genten die halverwege de pier overvlogen. Dat is ook zelden vertoond. Meestal zie je deze enorme vogels op het einde van de pier.
Wolken drieteenstrandlopers vlogen langs de pier en zochten naar voedsel. Een enkele bonte strandloper en natuurlijk steenlopers en paarse strandlopers bevolkten de pier. Oeverlopers gedroegen zich zoals gewoonlijk heel schuw. En dan was er nog het goudhaantje dat tussen de basaltblokken foerageerde. Ben ik nog iets vergeten? Hooguit de zilvermeeuwen, de zeehond en de aalscholvers. Heerlijk altijd de Zuidpier. En zo dachten meer mensen. Een paar vissers gooiden hun aas uit, opvallend veel vogelaars wandelden naar het vuurtorentje. En altijd een vriendelijke sfeer. Trouwens, veel vis wordt er momenteel niet gevangen. Als ex-zeevisser knoop ik vaak een praatje aan met de hengelaars. Vorige week was er wel een joekel van een zeebaars gevangen. Waar die schitterende zeevis op af komt is wel duidelijk als je één van de foto’s hierboven vergroot. Op zandaal en andere visjes. Laten die nou net ook favoriet voedsel zijn van roodkeelduikers!
De beste telescopen om vogels mee te kijken:
#1. Swarovski BTX-serie
Ik ontkom er niet aan om het nieuwste paradepaardje van Swarovski op nummer 1 te plaatsen. De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen! Het enige wat mij er van weerhoud een van de drie modellen in de BTX-serie aan te schaffen is de prijs. Tja, alle waar heeft zijn prijs en deze hoogwaardige waar dus ook. Ik raad je aan om hem toch even te bekijken, al was het maar om je even te verlekkeren. En wie weet, besluit je wel om even door te sparen.
#2. Zeiss Victory Harpia 95 telescoop
Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over superieure kwaliteit optisch glas. De objectieflens is gemaakt van FL-glas (fluorietkristal) en behandeld met de LotuTec coating van Zeiss, waardoor er vrijwel geen chromatische aberratie ontstaat en er maximale lichtoverbrenging is voor een prachtig uitzicht bij zonsondergang en in de dageraad. DualSpeed focusing geeft je de mogelijkheid om het focuswiel grof of fijn af te stemmen voor een uitstekende precisie. Het bereik biedt ook een zichtbaar gezichtsveld van 72° over het hele 23-70x vergrotingsbereik, waardoor elke zoomovergang ongelooflijk vloeiend wordt zonder dat je ogen vermoeid raken. De levertijden van de Harpia in Nederland kunnen lang zijn.
#3. Swarovski ATX-serie
Ook op nummer 3 een Swarovski. De Swarovski ATX 30-70×95. Wat een genot om door deze telescoop te mogen kijken! Vandaag had ik nagenoeg witte kleine plevier in beeld. Maar dat wist ik op dat moment nog niet en ik had geen telescoop bij me. Gelukkig stopten twee vogelaars vlak voor me en die hadden dit topmodel van Swarovski in de kofferbak. En toen was het meteen duidelijk, inderdaad, een kleine plevier. De details spatten zo ongeveer perfect mijn oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk. Wat ook zo prettig is: de schuine oculair kun je kantelen. Heel handig als je net niet boven het oculair uitkomt, bijvoorbeeld in de auto. De ATX-serie bestaat uit twee modellen. De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots.
#4. Leica Televid-serie
Pas zag ik iemand in de Crezéepolder met een telescoop staan. Het was een Leica Televid 82 mm Apo 45 graden telescoop. Wat een geweldige telescoop ook. En weet je wat ik zo prettig vond? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Nu zul je niet zomaar een bijeneter op vier meter zien. Maar als je ook vlinders kijkt, dan is dit wel geweldig hoor. Ook dit model bestaat uit een body en een oculair. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test
#5. Kowa TSN 883
Good old Kowa. Zeer geliefd vanwege zijn ontzettend gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het paradepaardje van Kowa is op dit moment de TSN883. Evenals de meeste telescopen is ook deze modulair opgebouwd en moet je het oculair er apart bij aanschaffen.
#6. Vortex Razor
Dit is een voor mij wat minder bekend merk. Ik ontdekte het op een Amerikaanse website die vermeldde dat een verrekijker van Vortex absolute wereldtop is. En nu zie ik ook de Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop terugkomen in testen. En hoog ook. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Hecht je niet zo aan die modulaire opbouw dan is het voordeel van de Vortex dat het oculair deel uitmaakt van de telescoop. Een telescoop die uit één stuk bestaat, dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.
#7. Swarovski ATS
Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken! Dit model is een stuk goedkoper dan de ATX, maar let op: hij bestaat uit twee delen: de body en het oculair. 'Beste allround telescoop' in de Roots Grote Telescopen Test.