Vers van de camera: roodkeelduiker voor de Zuidpier + een verslag van een vogeltocht

 

De Zuidpier moet je elk jaar minstens één keer bezoeken, vind ik. En dus toog ik met een zekere mede-vogelaar vanmorgen richting IJmuiden in de hoop geelgors, sneeuwgors, roodkeeldduiker en wie weet, o grote droom, een kleine burgemeester. 

De kleine burgemeester bleef wat hij was: een droom. De sneeuwgors bleek de grote afwezige en de geelgors het sluitstuk van de vogeltocht. En de roodkeelduiker? Die dook nu eens niet aan de binnenkant van de dam op, maar jaagde aan de buitenkant. Midden in het zonlicht en op het best-wel-woelige water. Het waren trouwens op zijn minst twee roodkeelduikers. Vogelaars met een geoefend oog zullen dat in het filmpje wel opmerken.

Maar de dag begon daverend. Ik liep door de duinen op zoek naar de geelgorzen en toen riep een vogelaar vanaf een hoog duin: velduil! En inderdaad, een velduil fladderde hoog boven ons. Het bewijsfilmpje publiceer ik later denk ik. Eerst fladderde hij naar het zuiden, toen naar het noorden en even later kwam hij weer zuidwaarts voorbij. De Zuidpier levert altijd verrassingen op.

Een andere verrassing waren de twee juveniele jan-van-genten die halverwege de pier overvlogen. Dat is ook zelden vertoond. Meestal zie je deze enorme vogels op het einde van de pier. 

Wolken drieteenstrandlopers vlogen langs de pier en zochten naar voedsel. Een enkele bonte strandloper en natuurlijk steenlopers en paarse strandlopers bevolkten de pier. Oeverlopers gedroegen zich zoals gewoonlijk heel schuw. En dan was er nog het goudhaantje dat tussen de basaltblokken foerageerde. Ben ik nog iets vergeten? Hooguit de zilvermeeuwen, de zeehond en de aalscholvers. Heerlijk altijd de Zuidpier. En zo dachten meer mensen. Een paar vissers gooiden hun aas uit, opvallend veel vogelaars wandelden naar het vuurtorentje. En altijd een vriendelijke sfeer. Trouwens, veel vis wordt er momenteel niet gevangen. Als ex-zeevisser knoop ik vaak een praatje aan met de hengelaars. Vorige week was er wel een joekel van een zeebaars gevangen. Waar die schitterende zeevis op af komt is wel duidelijk als je één van de foto’s hierboven vergroot. Op zandaal en andere visjes. Laten die nou net ook favoriet voedsel zijn van roodkeelduikers!


De beste telescopen om vogels mee te kijken: