Verrekijkers voor mensen met trillende handen

Helaas werken lijf en leden niet altijd mee. Zo sprak ik onlangs een vogelaar die vertelde dat haar broer ook een verwoed vogelaar is, maar dat hij nauwelijks meer door zijn verrekijker kan kijken vanwege trillende handen, het gevolg van de ziekte van Parkinson. Gelukkig worden trillende handen niet altijd door deze ziekte veroorzaakt, maar voor een vogelaar zijn trillende handen wel bijzonder hinderlijk. Je kijkt immers op prettige wijze naar vogels door een verrekijker die je stabiel voor je ogen kunt houden. Hoe los je dat op? En zijn er verrekijkers voor mensen met trillende handen? Of zijn er andere oplossingen voor hen waardoor ook zij ‘gewoon’ vogels kunnen blijven kijken? We gaan in dit artikel op zoek naar antwoorden.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Verrekijkers voor mensen met trillende handen

De mevrouw die over haar broer sprak, keek opgetogen naar de verrekijker die mijn metgezel gebruikte: een verrekijker met stabilisator. Zou zo’n verrekijker een oplossing kunnen zijn voor mensen met trillende handen? Dat denk ik wel, sterker nog, het zou wel eens de ultieme oplossing kunnen zijn. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik wil geen valse hoop verkondigen. Kijk je echter graag vogels en is het lastig voor je om een verrekijker stabiel te houden, overweeg dan zeker om eens een verrekijker met stabilisator te gaan testen.

Hoe werkt een verrekijker met stabilisator?

Een verrekijker met stabilisator is voorzien van een wonderlijk stukje techniek. Speciaal ontwikkelde technologie zorgt ervoor dat de ergste trillingen uit het beeld worden gefilterd. De verrekijker is dan ook voorzien van batterijen en je moet hem ‘aan’ zetten. Ik kan uit ervaring zeggen dat dit een heel bijzondere kijkervaring oplevert. Staat de stabilisator uit dan danst het beeld voor je ogen, maar zodra je de stabilisator aan zet, zie je het beeld heerlijk stabiel worden. Fotografen en filmers zullen het herkennen, want de meeste moderne camera’s zijn ook uitgerust met beeldstabilisatie. Canon, één van de aanbieders van verrekijkers met stabilisator, vermeldt zelfs dat je met zo’n verrekijker vanuit de auto vogels kunt kijken. Nou, dan moet de stabilisatie wel goed zijn!

verrekijkers voor mensen met trillende handen

Meerdere vergrotingen

Verrekijkers met stabilisator zijn verkrijgbaar in meerdere vergrotingen. De Canon-lijn begint met een vergroting van 10 keer. Andere verrekijkers in deze lijn vergroten 12 en zelfs 18 keer. Een verrekijker die 18 keer vergroot kun je haast al vergelijken met een telescoop.

Bijzondere uitvoering

Zoals je hierboven kunt zien, ziet een verrekijker met stabilisator er behoorlijk anders uit dan ‘gewone’ modellen. Natuurlijk, de voorzijde van de verrekijker heeft nog altijd twee grotere lenzen en de achterkant twee kleinere. Maar wat vooral opvalt is dat tussen voorste en de achterste lens de verrekijker een duidelijk ‘buikje’ heeft. Jazeker, de elektronica die het beeld moet stabiliseren moet natuurlijk ergens worden verstopt.

Kleven er ook nadelen aan verrekijkers met stabilisator?

Het grote voordeel is duidelijk: het gestabiliseerde beeld levert een beeld op dat (nagenoeg) vrij van trillingen is. Maar kleven er ook nadelen aan verrekijkers met stabilisator? Dat denk ik wel:

  1. De beeldkwaliteit van een verrekijker met stabilisator is iets minder dan de beeldkwaliteit van een ‘gewone’ verrekijker. Het licht dat in de verrekijker valt wordt toch op een andere manier verwerkt in het binnenste van de verrekijker. Voor de meeste mensen zal dit niet bezwaarlijk zijn, zeker niet wanneer zo’n verrekijker je toch nog in staat stelt om vogels te blijven kijken.
  2. Het gewicht kan fors groter zijn. Als je zou kiezen voor een verrekijker met een heel sterke vergroting, de Canon Binocular 18×50 IS AW verrekijker bijvoorbeeld die 18 keer vergroot, dan weegt de verrekijker maar liefst 1.200 gram. Dat is echt behoorlijk zwaar. De Canon Binocular 10×30 IS II verrekijker weegt echter de helft minder: ‘slechts’ 600 gram. Er is dus een behoorlijke variatie. Een draagharnas kan helpen om een zwaardere verrekijker toch op een prettige manier mee te nemen de natuur in, maar een zware verrekijker blijft zwaar.
  3. Wanneer de batterijen leeg zijn, dan werkt de stabilisator niet meer. Neem dus altijd reservebatterijen mee. En bewaar deze droog!
  4. Een verrekijker met de extra technologie is al snel een stuk duurder dan een verrekijker zonder deze technologie. Toch variëren de prijzen behoorlijk.

Zijn er nog andere opties?

Zijn er nog andere opties om vogels te blijven kijken wanneer je last hebt van trillende handen? Nogmaals, dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Ik kan je slechts op een aantal mogelijkheden wijzen, maar of ze in jouw geval een passende oplossing bieden, dat moet jezelf ervaren. Ga dus altijd voor advies naar een gerenommeerde verrekijkerwinkel. Naar CameraNu, Cameraland of naar de winkel van Vogelbescherming Nederland bijvoorbeeld.

Dit kunnen nog andere oplossingen zijn om trillingen te neutraliseren:

  1. Koop een kleine telescoop en zet die op een statief. Het voordeel is dat je de telescoop niet continu hoeft vast te houden. Ik keek onlangs door de kleinste Swarovski-telescoop en het beeld was een weldadige verrassing. Het grote voordeel van een kleine telescoop is dat het gewicht super laag is. Zou je een Swarovski te duur vinden, bekijk dan dit overzicht van telescopen met een gewicht tot 1.000 gram. Het aanbod is nog opvallend groot. Wel raad ik je aan om goed te testen, want de kwaliteit varieert enorm.
  2. Plaats je verrekijker op een monopod. Je verrekijker rust nu op de grond en dat is altijd stabieler dan wanneer je hem in de hand houdt. De monopod zal echter wel altijd wat heen en weer bewegen. En je verrekijker moet wel voorzien zijn van een schroefdraad anders kun je hem niet op een monopod plaatsen.

Meer informatie

Wil je meer informatie over verrekijkers met stabilisator, bekijk dan het aanbod op de webwinkels van CameraNu en Cameraland. Of bezoek de winkel van Vogelbescherming Nederland waar ze je ook graag van advies voorzien.