Verrekijker schoonmaken

Je herkent het vast: je kijkt door je verrekijker en je lenzen zijn vuil. Een enkele zandkorrel kan al heel storend zijn, laat staan condens met stof of andere smerigheid. Dan is het wel zo handig dat je schoonmaakspullen hebt om de lenzen van je verrekijker op de juiste manier te reinigen. Zelf gebruikte ik eigenlijk altijd mijn zakdoek of de punt van mijn sjaal, maar daar kleven behoorlijke bezwaren aan. Gelukkig zijn er betere alternatieven.

 

 

 

Om nog even door te gaan op de bezwaren van het gebruik van zakdoek, sjaal of wollen trui: in deze lapjes stof kan zomaar een zandkorreltje onzichtbaar verstopt zitten. Schuur je zo’n zandkorreltjes over je lens, dan kan dat de uitwerking hebben van een vlijmscherp mes: je trekt een ‘heerlijke’ kras over de lens. En dan ben je nog verder van huis. Trouwens, hetzelfde geldt natuurlijk voor de lenzen van je camera of telescoop.
Handige blaasbalg
Nooit meer blazen in de lens met die nare condensstrepen als gevolg, nee gewoon even in de blaasbalg knijpen om de stofjes te verwijderen. Uit de balg ontsnapt slechts de lucht die er in zit, en geen condens. Ideaal ook voor je verrekijker, telescoop of camera. Je gebruikt het ding zo: je veegt met het bijbehorende kwastje eerst je lens schoon. Daarna spuit je voor alle zekerheid de lichte stofjes van de lens. Eventueel daarna nog even oppoetsen met een poetsdoekje of reinigingsvloeistof, en klaar is Kees. Je kunt de blaasbalg, het poetsdoekje, het kwastje en zo nog een paar attributen als setje kopen.

Wonderlijke Lenspen
Nog een ander wonderlijk attribuut: de zogenaamde Lenspen. Die heeft aan de ene kant ook een kwastje. Eerst dus het stof verwijderen met de kwast. Ben je hiermee klaar, dan open je de Lenspen aan de andere zijde. Er komt een plat schijfje tevoorschijn dat vol zit met carbon. Hiermee veeg je de lens zachtjes schoon. Let op: de lens moet altijd droog zijn. Nooit met de Lenspen op een lens met condens vegen. Eventueel daarna nog even oppoetsen met een lensdoekje, en opnieuw: klaar is Kees. De fabrikant beweert dat je de Lenspen vijfhonderd keer kunt gebruiken. Ik heb hem nu twee keer gebruikt, of ik de vijfhonderd keer ga halen, kan ik nog niet aangeven.

Zeker wanneer je een verrekijker of telescoop gebruikt uit een hogere prijsklasse, is het aan te raden je lenzen op de juiste manier te reinigen. Door goed onderhoud gaat je verrekijker jarenlang of zelfs levenslang mee. Het toch zonde zijn om je dure kijker, telescoop of camera door een verkeerde manier van schoonmaken te vernielen.

Je kunt deze reinigingsartikelen los kopen en ook als set. Klik op een van onderstaande links en je krijgt een aantal opties in beeld:

Camgloss camera cleaning kit

LensPen Outdoor pro kit voor camera’s en verrekijkers

Schoonmaakset van Swarovski.

Carl Zeiss Lens Cleaningset.

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):

3 reacties op “Verrekijker schoonmaken

Reacties zijn gesloten.