Verrekijker schoonmaken

Je herkent het vast: je kijkt door je verrekijker en je lenzen zijn vuil. Een enkele zandkorrel kan al heel storend zijn, laat staan condens met stof of andere smerigheid. Dan is het wel zo handig dat je schoonmaakspullen hebt om de lenzen van je verrekijker op de juiste manier te reinigen. Zelf gebruikte ik eigenlijk altijd mijn zakdoek of de punt van mijn sjaal, maar daar kleven behoorlijke bezwaren aan. Gelukkig zijn er speciale schoonmaaksetjes om je verrekijker schoon te maken.

Onherstelbare krassen

jako van gorsel met verrekijker

Om nog even door te gaan op de bezwaren van het gebruik van zakdoek, sjaal of wollen trui: in deze lapjes stof kan zomaar een zandkorreltje onzichtbaar verstopt zitten. Schuur je zo’n zandkorreltjes over je lens, dan kan dat de uitwerking hebben van een vlijmscherp mes: je trekt een ferme kras over de lens. En dan ben je véél verder van huis, want die kras kun je nooit meer verwijderen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de lenzen van je camera of telescoop en van je bril. Zo’n kras betekent dat je soms een nieuwe verrekijker, lens of bril moet kopen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Alle reden dus om de lenzen van je verrekijker en andere apparatuur op een zorgvuldige manier te reinigen. Hieronder deel ik een aantal praktische tips.

blaasbalg voor schoonmaken verrekijker uitsnede

Handige blaasbalg

Nooit meer blazen in de lens met die nare condensstrepen als gevolg, nee gewoon even in de blaasbalg knijpen om de stofjes te verwijderen. Uit de balg ontsnapt slechts de lucht die er in zit, en geen condens. Ideaal ook voor je verrekijker, telescoop of camera. Je gebruikt het ding zo: je veegt met het bijbehorende kwastje eerst je lens schoon. Daarna spuit je met de blaasbalg d de lichte stofjes van de lens. Eventueel daarna nog even oppoetsen met een poetsdoekje of reinigingsvloeistof, en klaar is Kees. Je kunt de blaasbalg, het poetsdoekje, het kwastje en zo nog een paar attributen als setje kopen. De blaasbalg is ook los verkrijgbaar.

lenspen verrekijker schoonmaken uitsnede

Praktische lenspen

Nog een ander wonderlijk attribuut: de zogenaamde Lenspen. Die heeft aan de ene kant ook een kwastje. Eerst dus het stof verwijderen met de kwast. Ben je hiermee klaar, dan open je de Lenspen aan de andere zijde. Er komt een plat schijfje tevoorschijn dat vol zit met carbon. Hiermee veeg je de lens zachtjes schoon. Let op: de lens moet altijd droog zijn. Nooit met de Lenspen op een lens met condens vegen. Eventueel daarna nog even oppoetsen met een lensdoekje, en opnieuw: klaar is Kees. De fabrikant beweert dat je de Lenspen vijfhonderd keer kunt gebruiken. Zover ben ik nog niet.

verfkwast schoonmaken verrekijker uitsnede

Voor de snelle reiniging van alle onderdelen

Toen ik mijn camera kocht, gaf de verkoper er een gratis advies bij: schaf een verfkwast met zwarte haren aan. Na elke vogeltocht borstel je jouw verrekijker of camera ermee schoon. Niet alleen de lenzen, maar ook (en zeker) de bewegende onderdelen. De dunne haartjes vegen elk klein kiertje schoon. Zo hoopt zich geen vuil op verborgen plekken op en blijven de scharnierende onderdelen soepel bewegen. Het leuke is: een kwast is in de meeste gevallen niet zo duur! Eerlijk gezegd weet ik nog altijd niet waarom het perse een kwast met zwarte haren moet zijn. Ik heb zelf een ongebruikte kwast met lichte haren in mijn tas zitten.

microvezeldoekjes om je verrekijker schoon te maken

(Vochtige) brillendoekjes voor vetstrepen

Natuurlijk hoef je niet altijd je lenzen op een heel uitgebreide manier schoon te maken. Als er onverhoopt alleen een vetspoortje op je lens zit, dan volstaat een snelle poetsbeurt met een speciaal lensdoekje. Ik heb ze in alle soorten en maten in mijn tas zitten. Natuurlijk de microvezeldoekjes. Daarmee poets je een lens krasvrij schoon en droog. Ik heb ook vochtige brillendoekjes in mijn tas zitten. Die vind ik op zijn tijd ook wel handig voor het snelle werk, maar let op: verzeker je ervan dat in zo’n vochtig doekje geen zandkorreltje kleeft, want dan heb je geheid een kras op je lens. En dat geldt natuurlijk voor elk doekje dat je gebruikt.

gpo verrekijker uitsnede

Door goed onderhoud gaat je verrekijker levenslang mee

Zeker wanneer je een verrekijker of telescoop gebruikt uit een hogere prijsklasse, is het aan te raden je lenzen op de juiste manier te reinigen. Door goed onderhoud gaat je verrekijker jarenlang of zelfs levenslang mee. Het zou toch zonde zijn om je dure kijker, telescoop of camera door een verkeerde manier van schoonmaken te vernielen? En gelukkig hoeven de schoonmaakartikelen niet heel duur te zijn.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)