Toen ik de Kowa Spotting Scope TSN-55A Prominar testte, was ik heel verrast door het kristalheldere beeld die deze kleine telescoop levert. Ik had niet verwacht dat zo’n kleine telescoop zo’n fantastisch beeld kon leveren. Hetzelfde gold trouwens voor de Swarovski ATC 17-40×56. Ook een geweldige telescoop voor natuurliefhebbers die een voorkeur hebben voor klein en licht. In dit artikel vergelijk ik deze kleine telescopen met elkaar en ik voeg er nog een derde model aan toe: de Vortex Razor HD 13-39×56, ook zo’n compact model maar dan meer dan de helft goedkoper dan de Kowa en de Swarovski. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen?
Vergelijking van kleine telescopen
Zet je de drie kleine telescopen naast elkaar, dan valt allereerst de overeenkomst op: ze zijn alle drie ongeveer even groot, of beter: ze zijn even klein. Dat paste eigenlijk niet in mijn wereldbeeld. Ik heb de neiging dat iets pas beter is, wanneer het groter is. Maar dat is met deze telescopen niet helemaal waar, in elk geval geldt dat niet voor de Kowa en de Swarovski.
Wat zijn de kenmerken van deze kleine telescopen?
Vortex Razor HD
- 836 gram
- 13-39 vergroting
- Lensdiameter 56 mm
- Schemergetal 46,73
- Uittredepupil 4,31
- Eyerelief 17,8 mm
- Close-focus 2,8 m
- Gezichtsveld 56 m
Kowa TSN-55A
- 964 gram
- 17-40 vergroting
- Lensdiameter 55 mm
- Schemergetal 46,9
- Uittredepupil 3,2 mm
- Eyerelief 17 mm
- Close-focus 2,8 m
- Gezichtsveld 63,7 m
Swarovski ATC
- 970 gram
- 17-40 vergroting
- Lensdiameter 56 mm
- Schemergetal 47,3
- Uittredepupil 3,3 mm
- Eyerelief 20 mm
- Close-focus 3,4 m
- Gezichtsveld 62 m
Testresultaten
Laat je bovengenoemde technische specificaties tot je doordringen, dan kun je niet anders concluderen dat in technische zin deze drie modellen dicht bij elkaar liggen. Natuurlijk zijn er verschillen, maar die zijn in mijn ogen minimaal. De Vortex is een goede 100 gram lichter dan de Kowa en de Swarovski. De uittredepupil (het rondje licht in het oculair) is bij de Vortex verrassend groot. De Swarovski stelt iets verder van je vandaan scherp. En de Kowa heeft het breedste gezichtsveld op 1.000 meter. De schemergetallen liggen heel dicht bij elkaar en dat betekent dat ze ongeveer gelijk presteren in de schemering.
Tot zover de theorie.
In de praktijk blijken de verschillen pas echt. Eerlijk gezegd vind ik de vergelijking van de Vortex enerzijds en de Kowa en de Swarovski anderzijds niet helemaal terecht. Je kunt van een telescoop die de helft goedkoper is, niet verwachten dat hij in de praktijk gelijk presteert dan de topmerken. Wel is het interessant om te kijken of de Vortex ook geschikt is om vogels te kijken.
Kijkend door de drie telescopen, viel me op dat ze alle drie een goed beeld leveren, maar zoals te verwachten is het beeld van de Kowa en de Swarovski verreweg het beste. Het beeld van deze telescopen is echt van rand tot rand haarscherp. En chromatische aberratie ontbreekt. Voor de Vortex geldt dat je met fel tegenlicht hier en daar paarse randjes om fijne structuren als bijvoorbeeld bladeren en takken gaat zien.
Het beeld van de Kowa en de Swarovski vind ik natuurlijker dan dat van de Vortex. De Kowa en Swarovski leveren bovendien een kristalhelder beeld waarin de fijnste details zichtbaar blijven. De kwaliteit van de lenzen en de coatings zijn simpelweg superieur. De fijne structuurtjes gaan bij wat minder goede lichtomstandigheden bij de Vortex wat ten onder. Ook boet de Vortex iets sneller in qua contrast. Daar staat echter tegenover dat in de schemering de Vortex verrassend goed presteert. Dat zou je niet verwachten gezien het iets lagere schemergetal.
Het zal niet verrassen dat Kowa en Swarovski als beste uit de bus komen. Ik heb zelf een voorkeur voor de Kowa, vooral vanwege de duale scherpstelling. Je kunt met de Kowa eerst grof scherpstellen en daarna fijn scherpstellen. De Vortex en de Swarovski hebben een brede scherpstelring. Die van de Vortex draait iets zwaarder, die van Swarovski draait soepel. Maar sinds ik met telescopen met een duaal scherpstelsysteem heb gekeken, ben ik helemaal om. Zou ik een nieuwe telescoop moeten aanschaffen, dan wordt het er eentje met een grove en een fijne scherpstelknop. Ik blijf dan veel minder lang proberen de optimale scherpstelling te krijgen. En bovendien trilt de telescoop minder dan wanneer je scherp stelt met zo’n brede scherpstelring.
Gezien de beperkte diameter van de voorste lens moet je in de schemering geen wonderen verwachten van deze telescopen. Al snel wordt het beeld te donker en gaan de details verloren. Dit zijn echt telescopen waarmee je overdag vogels kijkt.
Conclusies
De Vortex Razor HD 13-39×56 is een robuuste telescoop waarmee je prima kunt vogels kijken als je niet de allerhoogste eisen stelt. Zaken als randonscherpte en de kleurrandjes merk je pas op als je de perfectie nastreeft. Vrijwel alle vogelaars kijken recht door het midden en hebben van een klein beetje randonscherpte echt geen last. En chromatische aberratie (de kleurrandjes) ontstaat met name bij fel zonlicht en dan ook nog eens tegenlicht en op de grote afstand.
Stel je de allerhoogste eisen aan je kleine telescoop, dan zijn de Kowa en Swarovski mijn favorieten. De verschillen tussen deze telescopen zijn minimaal, op de scherpstelring na. Op basis van deze ring gaat mijn voorkeur uit naar de Kowa Spotting Scope TSN-55A Prominar, maar eerlijk is eerlijk: toen ik door de Swarovski ATC 17-40×56 keek, had ik toch ook het gevoel dat ik dit model het scherpste en meest natuurlijke beeld op mijn netvlies presenteerde dat ik ooit had gezien. Heb je het budget voor een duurdere telescoop, stel je de hoogste eisen, dan adviseer ik je de Kowa of Swarovski te kiezen.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |