In dit artikel bied ik je een vergelijking tussen de Sony A1 en de Sony A9 III. Beide camera’s zijn de vlaggenschepen van de Sony Alpha lijn. Waar de Sony A1 al een tijdje op de markt is, daar is de Sony A9 III eind 2023 geïntroduceerd. Beide camera’s zijn bedoeld voor professionals en voor amateurfotografen die tot het uiterste willen gaan om topfoto’s en -filmpjes te maken. Vanwege de razendsnelle prestaties zijn beide camera’s bijzonder geschikt voor natuur- en sportfotografen. Wat zijn de verschillen tussen beide camera’s? Je ontdekt het hieronder.
Vergelijking tussen de Sony A1 en de Sony A9 III
Zowel de Sony A1 als de Sony A9 III zijn systeemcamera’s. Een kenmerk van de Sony Alpha lijn is dat de camera’s opvallend compact zijn. Dat kan tijdens het filmen wel eens leiden tot oververhitting, maar daar heb je bij deze twee camera’s niet of in elk geval pas na héél lange tijd last van. Beide camera’s behoren tot het topsegment in de markt, hoewel de Sony A1 in mijn ogen inmiddels voorbij wordt gestreefd door de vernieuwende Nikon Z9 en zijn kleine broer de Nikon Z8 zoals je in mijn overzicht van de beste systeemcamera’s voor vogelfotografie kunt zien. In dit artikel focussen we dus op de Sony A1 en de Sony A9 III waarbij ik bij de vergelijking de meest geavanceerde eigenschappen in vet aangeef:
Sony A1
- Release datum: januari 2021
- Full frame 50,1 MP stacked sensor
- Pixelshift: ja, tot 200 MP
- Anti-stof sluitmechanisme: nee
- Rolling shutter
- Pre-release capture: ja
- 30 frames per seconde (maximale RAW) tot 155 fps compressed RAW.
- Kortste sluitertijd: 1/32.000s
- Langste sluitertijd: 30s
- Mechanische sluiter: ja, tot 1/8000s
- Hoogste ISO waarde: 32000
- ISO uitbreidbaar tot 102.400
- Flits synchronisatie: 1/400 van een seconde
- Display: 1.440.000 dots
- Display: Kantelbaar uitsluitend horizontaal (boven en onder)
- Viewfinder: wel blackout
- Resolutie viewfinder: 3,68 miljoen pixels
- IBIS: 5,5 stops
- Lens breathing correctie: ja
- In body focus stacking: nee
- Autofocuspunten: 759 AF punten
- Autofocus: mens, dier, vogels
- Video-opnamelimiet: ca. 13 uur
- Video: 8K, 4K 120fps
- Sensor crop 4k 120 fps: ja
- Gewicht: 737 gram
- Capaciteit accu: ca. 530 foto’s
- Opslag: CFexpress Type A, SD
- Prijsklasse: > € 7.000
Sony A9 III
- Release datum: januari 2024
- Full frame 24,6 MP stacked sensor
- Pixelshift: nee
- Anti-stof sluitmechanisme: ja
- Global shutter
- Pre-release capture: ja
- 30 frames per seconde (maximale RAW) tot 120 fps elektronisch.
- Kortste sluitertijd: 1/80.000s
- Langste sluitertijd: 30s
- Mechanische sluiter: ja, tot 1/8000s
- Hoogste ISO waarde: 25.600
- ISO uitbreidbaar tot 51.200
- Flits synchronisatie: alle sluitertijden
- Display: 2.095.104 dots
- Display: Kantelbaar uitsluitend horizontaal (boven en onder)
- Viewfinder: geen blackout
- Resolutie viewfinder: 9,44 miljoen pixels
- IBIS: 8 stops
- Lens breathing correctie: ja
- In body focus stacking: ja
- Autofocuspunten: 759 AF punten
- Autofocus: mens, dier, vogels
- Video-opnamelimiet: ongelimiteerd
- Video: 4K 120fps en andere opties
- Sensor crop 4k 120 fps: nee
- Gewicht: 678 gram
- Capaciteit accu: ca. 520 foto’s
- Opslag: CFexpress Type A, SD
- Prijsklasse: > € 6.900
Welke camera is beter: de Sony A1 of de Sony A9 III?
Afgaande op het aantal sterkste eigenschappen zou je denken dat de Sony A9 III als beste uit de test komt. En op de keper beschouwd is dat ook zo, maar toch kun je wat kanttekeningen bij deze conclusie plaatsen.
De Sony A9 III is een snellere camera. Je schiet er 120 foto’s per seconde mee zonder blackout en dat is verbluffend. De kortste sluitertijd is 1/80.000 van een seconde en daarmee laat de Sony A9 III de Sony A1 ver achter zich. Tel daarbij op de global shutter waarmee vervormingen van je foto’s uitgesloten zijn en de in body stabilistatie (IBIS) met 8 stops en je beseft dat de Sony A9 III een revolutionaire camera is met verbluffende mogelijkheden. Het is de eerste min of betaalbare camera met een global shutter.
Daar staat tegenover dat je met de Sony A1 ook in 8K kunt filmen. En dat de Sony A1 een 50,1 megapixel sensor bevat. Foto’s gemaakt met de Sony A1 bieden dus extra mogelijkheden om te croppen. Daarnaast is de rolling shutter ook bij de Sony A1 tot het minimum beperkt. Ik vind daarmee de voordelen van de Sony A9 III ten opzichte van de Sony A1 toch ook weer beperkt en vooral interessant voor professionele fotografen die gaan voor de allersnelste prestaties.
De prijzen van beide camera’s liggen dicht bij elkaar, waarbij de Sony A1 nog altijd iets duurder geprijsd is dan de Sony A9 III. Er gaan geruchten dat de Sony A1 II op komst is. Als dat zo is, en de Sony A1 II is beschikbaar, dan zal dat ongetwijfeld betekenen dat de prijs van de Sony A1 op termijn gaat dalen.
Alternatieve camera’s
Voor de Sony A9 III is momenteel geen vergelijkbaar model van een ander merk op de markt. De Sony A1 daarentegen heeft geduchte concurrentie aan de Nikon Z9 en de Nikon Z8. Beide modellen van Nikon kunnen zich meten met de Sony A1 of presteren zelfs beter. Lees daarom ook mijn artikel waarin ik de Nikon Z8 en Nikon Z9 met elkaar vergelijk en mijn artikel waarin ik de Sony A1 en de Nikon Z9 vergelijk.
Advies bij het kopen van een systeemcamera
Ben je op zoek naar een nieuwe systeemcamera, dan is het wellicht ook interessant om mijn artikel Waar moet je op letten bij de aanschaf van een systeemcamera te lezen.