vechtende wulpen oesterdam

Vechtende wulpen op de Oesterdam

Gisteren deden we ook de Oesterdam kort aan. Voor de Bergse Diepsluis liep een wulp rond en toen die geluid begon te maken, zagen we een tweede, verderop op een oesterbank. Terwijl de voorste een krabbetje naar binnen werkte (filmpje volgt later), kwam de andere aangevlogen. Twee wulpen zo dichtbij elkaar, dat was te veel van het goede. En dus begonnen de twee met imponeren en uiteindelijk aan een gevecht.

Hoe vaak Sjaak en ik ook al wulpen zagen, vechtend zagen we ze nog niet eerder. Ik vind het ook een beetje lastig te rijmen. Wulpen broeden niet in de buurt van de Oesterdam, dus een territorium te verdedigen is er niet. In mijn vlog hieronder zeg ik iets over de broedgebieden van de wulp, maar zulke uitspraken bereid ik eigenlijk nooit voor. Gelukkig kan ik ter controle de Vogelatlas van Nederland open slaan. Daarin lees ik dat de wulp in heel kleine aantallen in de Zeeuwse duingebieden broedt. Hij broedt vooral in de duinen van de Waddeneilanden en op de veen- en zandgronden van Oost- en Zuid-Nederland. Op de heidegebieden is hij echter zo goed als verdwenen. Een kleine correctie dus op wat ik in mijn vlog beweer.

Het gaat helaas niet goed met de wulp als broedvogel in Nederland. De grafiek in de atlas vertoont een constant dalende tendens. Nederland lijkt wel steeds belangrijker te worden voor overwinterende wulpen. Die curve is namelijk stijgend.

De prachtige foto’s in dit artikel zijn uiteraard gemaakt door Sjaak Huijer. De andere vogelsoorten in deze vlog komen uit mijn archief. Op nieuwjaarsdag 2020 filmde ik de bontbekplevier en de tureluur. De geoorde fuut filmde ik in maart 2018. Allemaal wel op de Oesterdam, op nagenoeg dezelfde plek.

En dan nu mijn vlog met de vechtende wulpen:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)