Het vals bruin blauwtje is een lastige soort om te herkennen. Althans, je zou hem maar wat makkelijk kunnen verwarren met het bruin blauwtje. Gelukkig maken deze twee soorten het je in Nederland niet heel lastig: hier komt het vals bruin blauwtje niet voor. Dus alle dagvlinders die de kenmerken van een bruin blauwtje vertonen, zijn daarmee per definitie bruin blauwtjes. Jammer hoor, want die uren puzzelen op wat het nu precies is, heeft zo zijn charmes. Ik filmde ‘mijn’ vals bruin blauwtje in het Pitztal in Oostenrijk.
Uiterlijk
Het vals bruin blauwtje is zoals de naam al aangeeft: bruin. Nooit blauw. De bovenzijde is bruin. De voorvleugel is vaak helemaal bruin en vertoont ongeveer midden op een zwarte stip. Die stip is de ene keer beter te zien dan de andere keer. Soms schemert bij een vals bruin blauwtje op de voorvleugel een oranje was aan de randen. De ondervleugel is op de bovenzijde aan de rand bezet met opvallende oranje vlekken. Deze vlekken deelt het vals bruin blauwtje met het bruin blauwtje. De onderzijde verschilt nauwelijks van die van het bruin blauwtje: veel zwarte vlekken. Kijk maar in het filmpje, daar zie je de vlekken duidelijk staan.
Leefgebied
Het vals bruin blauwtje komt op kalkgraslanden van Midden en Centraal-Europa voor.
Vliegperiode
De zomermaanden juli-augustus.
Gelijkende soorten
Zoals al aangegeven: het bruin blauwtje lijkt sterk op het vals bruin blauwtje. Het belangrijkste onderscheid zijn de oranje vlekken op de bovenkant van de voorvleugel. Het bruin blauwtje heeft een rij opvallende oranje vlekken op de bovenkant van de voorvleugel. Die vallen je direct op. Bij het vals bruin blauwtje ontbreken deze vlekken op de bovenvleugel.
Zie je alleen de onderkant, vergelijk de vlekken dan altijd met die van het icarusblauwtje. Het vrouwtje van het icarusblauwtje is namelijk ook bruin aan de bovenzijde. De zwarte vlekken op de onderkant van het icarusblauwtje staan echter net iets anders gepositioneerd.