uitbundig zingende spotvogel

Uitbundig zingende spotvogel

Het is juni en een aantal zangvogels zingt nog uit volle borst. Gisteren liet ik je de bosrietzanger al zien. Vandaag is de spotvogel aan de beurt. Ik filmde hem dit weekend in de buurt van de Donkse Laagten. Nooit eerder wist ik hem van zo dichtbij vast te leggen.

Evenals de bosrietzanger is de spotvogel een meesterlijke zanger. Ook de spotvogel imiteert andere zangvogels, hoewel ik de indruk heb dat de bosrietzanger daar fanatieker in is. Je herkent de spotvogel aan die typische uithaal die ik niet met woorden kan beschrijven. Tjè-tjè-tjè komt wat mij betreft het meeste in de buurt. Wanneer je je wilt bekwamen in het beschrijven van vogelgeluiden, dan verwijs ik je naar de Veldgids Vogelzang. Die bevat ook allerlei diagrammen die ik niet probeer te begrijpen.

Nu is de spotvogel in mijn filmpje in goed gezelschap. Want hij zat daar niet alleen te zingen! Als de spotvogel stopt met zingen, dan gaat de rietzanger op de achtergrond stug door. En als je goed luistert, hoor je ook de welluidende zang van de zwartkop. En als je nog beter luistert, maar dan moet je je oren echt ontzettend goed spitsen, dan hoor je ook de bosrietzanger zingen. Jawel, hij weer. Ik wist hem zelfs te filmen terwijl ik niet onder mijn camouflagedoek zat!

Er stond een heel aardige bries, de spotvogel wiegt dus heerlijk mee op de tak. Soms is hij bijna uit beeld en een andere keer staat hij precies in het midden. Precies zoals het in ‘het echie’ gaat. De spotvogel dus! Als je die hoort zingen, dan weet je: nu is het echt volop voorjaar.

Uitbundig zingende spotvogel

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.