uitbundig zingende spotvogel

Uitbundig zingende spotvogel

Het is juni en een aantal zangvogels zingt nog uit volle borst. Gisteren liet ik je de bosrietzanger al zien. Vandaag is de spotvogel aan de beurt. Ik filmde hem dit weekend in de buurt van de Donkse Laagten. Nooit eerder wist ik hem van zo dichtbij vast te leggen.

Evenals de bosrietzanger is de spotvogel een meesterlijke zanger. Ook de spotvogel imiteert andere zangvogels, hoewel ik de indruk heb dat de bosrietzanger daar fanatieker in is. Je herkent de spotvogel aan die typische uithaal die ik niet met woorden kan beschrijven. Tjè-tjè-tjè komt wat mij betreft het meeste in de buurt. Wanneer je je wilt bekwamen in het beschrijven van vogelgeluiden, dan verwijs ik je naar de Veldgids Vogelzang. Die bevat ook allerlei diagrammen die ik niet probeer te begrijpen.

Nu is de spotvogel in mijn filmpje in goed gezelschap. Want hij zat daar niet alleen te zingen! Als de spotvogel stopt met zingen, dan gaat de rietzanger op de achtergrond stug door. En als je goed luistert, hoor je ook de welluidende zang van de zwartkop. En als je nog beter luistert, maar dan moet je je oren echt ontzettend goed spitsen, dan hoor je ook de bosrietzanger zingen. Jawel, hij weer. Ik wist hem zelfs te filmen terwijl ik niet onder mijn camouflagedoek zat!

Er stond een heel aardige bries, de spotvogel wiegt dus heerlijk mee op de tak. Soms is hij bijna uit beeld en een andere keer staat hij precies in het midden. Precies zoals het in ‘het echie’ gaat. De spotvogel dus! Als je die hoort zingen, dan weet je: nu is het echt volop voorjaar.

Uitbundig zingende spotvogel

De beste vogelgidsen van dit moment: