Tweekleurig hooibeestje (Coenonympha arcania)




Het tweekleurig hooibeestje kwam ik veelvuldig tegen op de berghellingen in Noord-Italië. Hooibeestjes hebben in het algemeen de naam saai te zijn, maar als je deze bekijkt, dan kom je van die mening wel terug. Bekijk die prachtige witte band maar eens die over de onderkant van de ondervleugel loopt. En dan die krachtige oogvlekken! De volgende keer dat ik in de Alpen ben ga ik speuren naar het Darwin’s hooibeestje. Er blijft altijd iets nieuws te ontdekken.

Uiterlijk
Natuurlijk is het tweekleurig hooibeestje een tikkeltje saai. Bruin en grijs van boven. Die bovenkant zie je zelden, want hij zit vrijwel altijd met zijn vleugels gesloten. Dan is de onderzijde wel goed zichtbaar, met name die van de ondervleugel. En daar zie je dan die prachtige witte baan met de krachtige oogvlekken er langs. Die oogvlekken hebben ook nog eens een dubbele rand. Bijzonder fraai, als je hem van dichtbij bekijkt.

Leefgebied
Het tweekleurig hooibeestje kwam ik op open plekken in de bergbossen tegen en op alpenweiden boven de boomgrens. Ik lees in mijn vlindergids dat hij ook veel lager voorkomt, dus het tweekleurig hooibeestje is niet per definitie een bergvlinder.

Vliegperiode
Het tweekleurig hooibeestje kun je zien in de maanden mei tot en met begin augustus. Is het een bijzonder mooie zomer dan heb je kans dat er een tweede generatie uitvliegt, die zich laat zien in de maanden augustus en september.

Gelijkende soorten
Je kunt het tweekleurig hooibeestje eenvoudig verwarren met het alpenhooibeestje. De oogvlekken bij het alpenhooibeestje zijn echter niet dubbel omrand en liggen bovendien allemaal langs de witte baan. Nee, dan het Darwin’s hooibeestje. Die lijkt pas echt op het tweekleurig hooibeestje. Het meest in het oog vallende verschil is de oogvlek helemaal bovenin de witte band. Die ligt bij het Darwin’s hooibeestje in het wit, terwijl die bij het tweekleurig hooibeestje net buiten het wit ligt.

Ontdek de verschillen tussen het tweekleurig hooibeestje en het alpenhooibeestje in de volgende video:

 

Tips van visdief

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen

nachtvlinders paul waring

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika