Twee tureluurs in het haventje van Burghsluis

De tijd breekt weer aan dat je verrukt kunt kijken naar de tureluurs. Nog even en ze zijn volledig in zomerkleed en dan is de tureluur één van onze mooiste kustvogels. Wil je bewijs? Bekijk dan mijn vlog hieronder.

Doen we een vogeltocht over Schouwen-Duiveland, dan is het haventje van Burghsluis één van onze vaste locaties om te bezoeken. Niet dat we er nu zo vaak iets bijzonders zien, sterker nog, we hebben er nog nooit iets bijzonders gezien, maar wel omdat je er prachtige vergezichten hebt over de Oosterschelde. En zo’n haventje heeft altijd iets levendigs. Er krijst een stel zilvermeeuwen, een dodaars jaagt tussen de plezierbootjes of een fuut drijft op de kabbelende golfjes. En zo staan er af en toe ook groepjes tureluurs op het zeewier te wachten op laag water. Trouwens, aan de andere kant van de zeedijk ligt de Bootsinlaag. Een drassig natuurgebied waar je soms wel iets leuks ziet. Een stel grutto’s bijvoorbeeld, wat rotganzen of een sperwer.

De tureluurs staan er een paar uur lang, mits ze natuurlijk niet worden opgejaagd door een wandelaar of hond. Dat gebeurt er regelmatig, want waar wij de twee tureluurs filmden loopt een weggetje buitendijks. Stop je er voorzichtig met de auto, dan houden ze het meestal uit. Wel met de nodige argwaan hoor, niets ontgaat de vogels immers. Leg ik vervolgens voorzichtig mijn camerazak in het geopende raam, richt ik geleidelijk aan mijn camera, dan blijven ze zitten. En dat levert mooie plaatjes op. Het mooiste vind ik het contrast tussen de feloranje poten en het aards bruine wier. Dit is de Oosterschelde op zijn best.

Tips voor natuurbeleving op en rond de Oosterschelde

De Oosterschelde leent zich natuurlijk prima voor dagje natuurbeleving. Ga lekker fietsen langs het water, maak een heerlijke vogeltocht langs de beste locaties, of ga zelfs het water op! Vanuit verschillende dorpje kun je een boottocht maken over de Oosterschelde in de hoop zeehondjes of zelfs bruinvissen te zien. Vanuit de haven van Burghsluis vertrekt de MS Onrust. En ook vanuit het vissersdorp Bruinisse kun je een zeehondensafari boeken. Wil je na afloop eens lekker eten met uitzicht over de Oosterschelde, bekijk dan deze culinaire tips.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)