Turkse tortels in de tuin

Vandaag sinds lange tijd weer in de omgeving van het dorp Ooltgensplaats vogels gekeken. Met vriend Sjaak het Groote Gat in. Hoewel ik toch ruim zeven jaar in Ooltgensplaat heb gewoond, was ik niet eerder in het Groote Gat geweest. En dat terwijl dit toch een buitengewoon leuk natuurgebiedje is! Een stuk of wat waterrallen liet zich vanuit het riet horen. Een goudhaantje vloog druk in het rond tussen de takken, evenals een stel staartmezen waarvan één met witte kop. Twee grote zaagbekken lagen op het water en we hoorden op zijn minst twee cetti’s zangers zingen. Watersnippen kozen het luchtruim en een bruine kiekendief joeg boven het riet. Groepen brandganzen leverden het lawaai op de achtergrond. Het meest bijzonder was een alledaagse vogel: een waterhoen. Waarom dit het meest bijzondere moment was, laat ik je morgen zien. Het vervelende van al die verborgen, drukke, opvliegende en jagende vogels is dat ze verdraaid lastig te filmen zijn. Vandaag kwam ik dus met weinig materiaal thuis. Vandaar een tafereeltje van eerder deze week: een stel turkse tortelduiven dat plots in onze tuin op dook. Als ik om welke reden dan ook ooit mijn huis niet meer uit kan, dan mik ik een partij vogelvoer in de tuin en ga ik tuinvogels bekijken!

alle recensies van natuurboeken