hoe lok ik een turkse tortelduif in mijn tuin

Turkse tortelduif op mijn tuintafel

De makkelijkste manier om van vogels te genieten is vanuit de luie stoel voor het raam. Je houdt je tuin in de gaten en pakt je verrekijker zodra er een vogel aan komt vliegen. De vogels een handje helpen om je tuin te bezoeken, is dan natuurlijk de volgende stap. Laatst kregen we een tuinvogeltaart cadeau en die ligt nu op de tuintafel. Nou, aan vogels geen gebrek! Hoewel je vogels het hele jaar door mag bijvoeren, is het nu natuurlijk echt de tijd om met vetbollen en zaadmixen de tuinvogels te verwennen.

Deze week stuurde Jeanet van Vogelbescherming Nederland mij weer eens een nieuwsbrief. Ze verstaat haar vak, want anders dan al die andere nieuwsbrieven belandt deze niet in de virtuele bak met reclame. Het thema van de nieuwsbrief was de Nationale Tuinvogeltelling. Een soort van vooruitblik, met een tabel die de meest geziene tuinvogels vermeldt. De koolmees staat op nummer 1, gevolgd door kauw en huismus. Op plaats 4 staat de Turkse tortelduif en één van die tortels zit al wekenlang met zijn of haar partner in onze magnolia. Af en toe strijken ze neer op onze tuintafel en vreten ze zich vol aan de tuinvogeltaart. Het zal je niet verwonderen dat de torteltjes vergezeld worden door koolmees, vink, kauw, ekster en soms een heggenmus. Laatst zag ik zelfs een boomkruiper langs de stam omhoog klauteren. En in het half dode boompje van de buren landde een grote bonte specht. En heb ik nou ook de merel gezien? Ik geloof van wel. De huismus is helaas de grote afwezige in ons Alblasserdamse tuintje. Er is voor die brutale beestjes kennelijk niets te halen bij ons.

Hoe lok ik tuinvogels…

Wil je weten hoe ook jij snel en eenvoudig vogels naar je tuin kunt lokken, lees dan de veelgelezen artikelen in mijn serie Hoe lok ik Je ontdekt hoe je koolmezen naar je tuin kunt lokken, de grote bonte specht, de sperwer en zelfs de pestvogel en ijsvogel! Wat zou het mooi zijn om die laatste eens in de Tuinvogel top tien te zien zeg. Zelfs al wordt ik honderd jaar oud, dan nog zal ik dat niet meemaken, vermoed ik.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: