turkse tortelduif

Turkse tortelduif dommelt in het zonlicht op ons balkon

Gisteren besprak ik het verrassende fotoboek De wilde stad en daarin las ik dat in Amsterdam maar liefst vijftienduizend duiven leven. Dat is geen misselijk aantal. Geliefd zijn ze niet. Vliegende ratten worden ze wel genoemd. Ze vreten alles wat eetbaar is en poepen alles onder. Tja, zo word je beslist niet geliefd.

In De wilde stad kom ik de turkse tortelduif echter niet tegen. Op de foto’s en in de teksten slechts aandacht voor de stadsduif. Verwilderde duiven die in de verte afstammen van de wilde rotsduif. Jammer hoor, want de turkse tortelduif is ook echt een succesverhaal. Leefde de turkse tortelduif begin 1900 nog alleen de Balkan, sindsdien is hij aan een opmars begonnen en heeft hij heel Europa veroverd, inclusief Nederland. En zelfs onze tuin! Wat heet, ons balkon! En dat helemaal op eigen kracht. Niet geholpen, dus beslist geen invasieve soort die andere soorten verdringt. Dat de zomertortel zo ongeveer op uitsterven staat in ons land, heeft niets met de opmars van de turkse tortel te maken. 
Deze week scheen de zon behoorlijk fel en dat zinde deze turkse tortelduif wel. Aan het eind van de middag kwam hij aangevlogen en landde hij op de reling van ons balkon. Lekker dommelen in het lauwe zonlicht. En met dat de zon naar het westen draaide en het zonlicht naar de rand van de reling ging, verschoof de duif ook richting rand. Je kunt het slechter treffen als duif. Zaterdag, toen het nog licht sneeuwde, filmde ik hem in de dooie boom van de buren. In elkaar gedoken en kou trotserend.

Onze tuin is populair onder turkse tortelduiven en andere zangvogels. Dat is van de laatste weken, vanaf het moment dat we zaad strooien. Zo snel kan het gaan. Wil je vogels op je balkon en in je tuin, voeder dan wat bij. En zorg voor struiken en planten in je tuin. Van alleen tegels worden vogels niet blij.

De beste verrekijkers van dit moment (gerangschikt per prijsklasse):