Tureluur spuugt een braakbal uit

Tot een aantal weken geleden had ik er geen besef van dat ook steltlopers braakballen uitspugen. Braakballen van uilen had ik al meer dan genoeg uitgeplozen, en die van meeuwen kwam ik overal tegen langs de dijk en op de Brouwersdam. Tot ik een oeverloper filmde en ik thuis zag dat hij een braakbal uitspuugde. Afgelopen zaterdag was het flink mistig in de Alblasserwaard en dat leverde bijzondere beelden op. Verstilde beelden vooral. Op een hek voor een akker stond een paartje tureluurs en die lieten zich minutenlang van dichtbij filmen. Dit keer zag ik al tijdens de opname dat de voorste een braakbal ophoestte. Het gaat heel onopvallend. Even de snavel een paar keer open, een soort van kokhalzen en floep, daar gaat de braakbal en de maag is gereinigd. Want dat is reden waaromvogels braakballen uitspugen. Onverteerbare zaakjes die ze niet kunnen verteren, spugen ze simpelweg uit.

de beste vogelgidsen van dit moment