tureluur in de sneeuw op de Grevelingendam

Tureluur in de sneeuw

De sneeuw smolt vandaag als was voor de zon. Er is in mijn woonplaats maar weinig sneeuw meer over. Terwijl ik gisteren nog tot mijn enkels door de sneeuw sjokte op de Grevelingendam. Het filmpje met de houtsnip slingerde ik gisteren al de wereld in. Vandaag een ander filmpje waarmee ik zelf wel in mijn nopjes ben: die van een tureluur in de stuifsneeuw.

Sjaak en ik liepen langs de oever van het Grevelingenmeer in de richting van Bruinisse. Ons doel was nog meer houtsnippen te zien en we meenden dat die in de bossen verderop zouden zitten. Konden we en passant ook nog vogels kijken op het meer. Dat ging goed, maar het vervelende aan vogels op het open water is dat ze weg zwemmen. Film je ze, dan heb je vogelruggen in beeld. Niet heel interessant. De paar wulpen die er op de oever stonden kozen het hazenpad en toen bleef alleen een tureluur over. Een klein stipje in een zee van verblindend wit. Zou hij wel blijven staan?
Tot onze verrassing deed de tureluur iets wat hij normaal gesproken nooit zou doen: hij liep de oever op in plaats van het luchtruim te kiezen. Snel mijn grondstatief met camera in de sneeuw, het hele geval zo veel mogelijk waterpas zetten (daar is sneeuw heel handig voor, het laat zich kneden) en filmen maar. Wel op behoorlijke afstand, want we wilden het risico niet nemen dat hij weg zou vliegen.

Nu ja, weet heet. Ik wilde het risico niet nemen. Sjaak bedacht iets anders: hij sloop naar de tureluur toe. En van het gevolg daarvan ben je aan het eind van het filmpje getuige: de tureluur vlucht naar het water. En toen? Toen stopte mijn batterij er mee. Maar reken maar dat de tureluur toen alsnog de vleugels uitspreidde en laag over het water van ons weg vluchtte.

Hoewel de opname misschien een tikkeltje vaag is, vind ik dit een van de meest bijzondere opnames die ik maakte. De sneeuw waardoor oranje snavel en poten van de tureluur fraai uitkomen. Het silhouet dat helder afsteekt. De omgeving die vervaagt. En dan nog de houding van de tureluur met een soort van x-poten.

Ik treur er niet om dat de sneeuw weg is, morgen moet ik immers de weg weer op. Maar voor het vogels filmen is het wel jammer. Bijzondere taferelen als deze zal ik missen. Maar niet getreurd, ik heb nog meer filmpjes van vogels in de sneeuw of op het ijs geschoten dit weekend. De komende dagen blik ik dus nog even terug op het witte weekend. En dat begint met dit filmpje:

De beste telescopen om vogels te kijken:

huge_it_portfolio id=”34″]