Tropische trekpleister op Goeree-Overflakkee

 Met mijn schaal granola met yoghurt voor me, open ik dagblad Trouw. Na een boeiend interview met Edith Hall, auteur van het boek Wat zou Aristoteles doen? kom ik een voor mij wel heel herkenbare foto tegen: die van flamingo’s in het Grevelingenmeer. Ze poseren voor een stel enorme windmolens op de Philipsdam. ‘Het pronkstuk van de gemeente Goeree-Overflakkee,’ lees ik in de inleiding. En inderdaad, ik kwam al bussen tegen met op de achterkant een verwijzing naar de flamingo’s bij Battenoord.

 

Mooi toch dat een gemeente als Goeree-Overflakkee flamingo’s als visitekaartje heeft? Niet alleen omdat flamingo’s bijzondere vogels zijn, een tropische verrassing in ons kikkerlandje. Ook omdat de gemeente juist kiest voor natuurwaarden die het eiland zo mooi maken. Want naast de flamingo’s valt er nog veel meer te genieten van de natuur. Fiets langs het Grevelingenmeer. Maak een wandeling door de Slikken van Flakkee. Ga vogels kijken in de Hellegatsplaten of op de Brouwersdam of in één van die vele andere natuurgebieden. Voor natuurliefhebbers is Goeree-Flakkee een hotspot, evenals alle andere eilanden in de Zeeuwse delta. Oeps, dat mag ik niet zeggen. Goeree-Overflakkee ligt in de Zuid-Hollandse delta. Mijn vergissing zij me vergeven…

Hoe lang de flamingo’s nog te bewonderen zullen zijn in het Grevelingenmeer, valt te bezien. Om de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer te verbeteren, worden de dammen ‘lek geprikt’. Water kan dan weer in- en uitstromen, zij het beperkt. En daarmee keert een kleine getijdenwerking weer terug. De aanvoer van vers water, de werveling van het water zal hopelijk leiden tot hogere zuurstofwaarden in het meer.

Maar de verwachting is ook dat de golfslag in het meer zal toenemen. En daar hebben flamingo’s het niet zo op. Die prefereren stilstaand water. En bovendien, vertelt Gert Ottens van Vogelbescherming Nederland: ‘er komen nieuwe dieren in het meer en daar zouden de flamingo’s zich wel eens aan kunnen storen.’

Goed, zover is het gelukkig nog lang niet. Het duurt nog wel even voordat het tij zich weer in het Grevelingenmeer kan uitleven. Ga naar de flamingo’s nu het nog kan. Echt waar, het is een hele belevenis. Ook voor en met kinderen. Komt bij dat het haventje van Battenoord in mijn ogen één van de mooiste plekjes van Zuid-Holland is. Een plek ook met een bewogen geschiedenis vanwege de Watersnoodramp in 1953. 

Wil je weten waar je de flamingo’s precies kunt zien?

Open dit artikel waarin ik aangeef waar je de flamingo’s kunt zien. 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)