torenvalk vrouwtje

Torenvalkvrouwtje rekt zich uit
Ergens in de Alblasserwaard. Achter Oud-Alblas om precies te zijn. Gisterenmiddag reed ik door de polders en had nog bitter weinig gefilmd. Een slechtvalk was een paar honderd meter verderop de provinciale weg overgestoken met iets van een meerkoet in zijn klauwen. Te snel om te filmen en bovendien: ik reed daar met tachtig kilometer per uur. 

Op de terugweg kwam ik zijn achternicht tegen: een torenvalkvrouwtje gezeten op een dam. Ze koestert zich in de zon. En strekt zich na een paar minuten uit en begint zorgvuldig haar veren te poetsen. Ze trekt zich niets van me aan, terwijl ik op nog geen tien meter van haar vandaan sta. En zo kwam dit filmpje tot stand. Gefilmd vanuit de auto tot het moment dat ze het genoeg vond en wegvloog.

Voor elke vogel is een gezond verendek van levensbelang. Een veer die niet goed in de plooi zit belemmert bij het vliegen. Een veer die niet goed is ingevet, laat vocht door en daar ontstaat kou. In de winter betekent kou op de huid voor vogels een rasse dood. Een gezond verendek isoleert verrassend goed. Een vorstperiode kunnen de meeste vogels best aan. Mits ze maar genoeg voedsel kunnen verzamelen. Want voedsel wordt omgezet in energie en met energie houdt een vogel zich warm. En dat geldt dus ook voor een torenvalk.

Dan nog iets over het verschil tussen mannetje en vrouwtje torenvalk. Dat het een vrouwtje is zie je vooral aan de kop. Die is bruin in plaats van blauwgrijs. Dat blauwgrijs is voorbehouden aan de mannetjes. Wil je het verschil ontdekken tussen mannetje en vrouwtje, bekijk dan het filmpje dat ik eerder publiceerde.

Nu eerst mijn torenvalkvrouwtje ergens in de Alblasserwaard:

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!