torenvalk vrouwtje

Torenvalkvrouwtje rekt zich uit
Ergens in de Alblasserwaard. Achter Oud-Alblas om precies te zijn. Gisterenmiddag reed ik door de polders en had nog bitter weinig gefilmd. Een slechtvalk was een paar honderd meter verderop de provinciale weg overgestoken met iets van een meerkoet in zijn klauwen. Te snel om te filmen en bovendien: ik reed daar met tachtig kilometer per uur. 

Op de terugweg kwam ik zijn achternicht tegen: een torenvalkvrouwtje gezeten op een dam. Ze koestert zich in de zon. En strekt zich na een paar minuten uit en begint zorgvuldig haar veren te poetsen. Ze trekt zich niets van me aan, terwijl ik op nog geen tien meter van haar vandaan sta. En zo kwam dit filmpje tot stand. Gefilmd vanuit de auto tot het moment dat ze het genoeg vond en wegvloog.

Voor elke vogel is een gezond verendek van levensbelang. Een veer die niet goed in de plooi zit belemmert bij het vliegen. Een veer die niet goed is ingevet, laat vocht door en daar ontstaat kou. In de winter betekent kou op de huid voor vogels een rasse dood. Een gezond verendek isoleert verrassend goed. Een vorstperiode kunnen de meeste vogels best aan. Mits ze maar genoeg voedsel kunnen verzamelen. Want voedsel wordt omgezet in energie en met energie houdt een vogel zich warm. En dat geldt dus ook voor een torenvalk.

Dan nog iets over het verschil tussen mannetje en vrouwtje torenvalk. Dat het een vrouwtje is zie je vooral aan de kop. Die is bruin in plaats van blauwgrijs. Dat blauwgrijs is voorbehouden aan de mannetjes. Wil je het verschil ontdekken tussen mannetje en vrouwtje, bekijk dan het filmpje dat ik eerder publiceerde.

Nu eerst mijn torenvalkvrouwtje ergens in de Alblasserwaard:

De beste telescopen om vogels mee te kijken: