Torenvalken boven mijn hoofd
Het was niet heel bijzonder wat ik filmde dit weekend. Nu hoeft dat ook niet, want ook een ‘gewone’ vogel op een fraaie manier filmen is een uitdaging. Dat vind ik juist zo leuk aan het filmen. Toen ik me nog uitsluitend richtte op vogels kijken, ging mijn aandacht vooral uit naar de meer bijzondere soorten. Maar door te filmen (of te fotograferen) ontstaan er opeens andere uitdagingen. En zo was ik toch blij met deze torenvalken die ik op twee locaties tegen kwam.

Zaterdagmiddag maakte ik een rondje door de Alblasserwaard. Meer dan een foeragerende ooievaar en een neerploffende torenvalk kwam ik niet. De torenvalk ving een muis, maar dat wist ik helaas niet vast te leggen op film. Te ver weg en te snel weg. Voor wie de locatie niet herkent: de molen op de achtergrond is de Broekmolen bij Streefkerk.

Een dag later, ook rond de middag, wandelde ik door de Crezéepolder bij Ridderkerk. Stiekem hoopte ik op een baardmannetje, maar die liet zich op dat tijdstip niet zien. Wel een pimpelmees die in de rietkraag aan stengels knabbelde. En toen vloog vanuit de Ridderkerkse Gorzen een torenvalk hoog over. Hoewel klein, vind ik het wel een mooi beeld zo met de wolken, de niet al te felle zon en de blauwe lucht.

Even later kwam ik een paartje torenvalken tegen aan de andere kant van de Crezéepolder, langs de A15. Het mannetje liet zich maar kort ‘vangen’, hij vloog na een paar seconden op en dook schuin voor me in de berm. Dat kon ik vanuit de auto met mijn raamstatief niet filmen. Gelukkig zat op één van de lantaarnpalen verderop het vrouwtje. Dat liet zich wil uitgebreid filmen. Ze hield me met één oog nauwlettend in de gaten. Pas toen een groep wielrenners voorbij kwam veranderde haar focus.

‘Als een van de talrijkste roofvogels van Nederland komt deze kleine valk voor op het platteland en in het centrum van de steden, maar hij vermijdt de bossen,’ lees ik in de gloednieuwe Vogelkijkgids van Marc Duquet. Een fraaie vogelgids voor beginners waarin je ook nog eens veel extra informatie aantreft over vogels kijken. Ben je een gevorderde vogelaar, dan zal je waarschijnlijk meer belangstelling hebben voor het kloeke handboek Roofvogels van Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten. De auteurs en fotografen van dit standaardwerk leggen je haarfijn uit hoe de vliegbeelden van al die roofvogels eruit zien. En dus ook van de torenvalk en zijn neef, de kleine torenvalk (die in Nederland niet voorkomt).

Nu mijn torenvalken van dit weekend. De foto boven dit artikel en in het beginbeeld van mijn filmpje is gemaakt door Sjaak, mijn kompaan met wie ik regelmatig op stap ga door de natuur. Ik heb zijn foto wreed bewerkt met mijn vette tekst. Later publiceer ik hem zonder tekst.

De beste boeken over roofvogels:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft.