torenvalk in de ochtendzon

Torenvalk in het licht

Torenvalken is niet het moeilijkste karwei in deze tijd van het jaar. Het is soms best koud, zeker ‘s-ochtends vroeg. En dan zitten ze een beetje op te warmen op een tak of verkeersbord. Energie besparen is dan het devies en dus blijven ze lang zitten. Vanuit de auto kun je er redelijk dichtbij komen. Op de fiets of te voet blijft het een crime om een torenvalk te filmen. Althans, dat geldt voor mij.

Deze torenvalk filmde ik in de Prunje. Sjaak zag hem in een boom zitten, ik reed er met een rotgang aan voorbij. ‘Draaien,’ hoorde ik naast me en zo geschiedde. De torenvalk vloog echter al op voordat wij er waren en landde een paar takken verderop. Precies voor de zon. Zijn silhouet stak prachtig af tegen de oranje lucht. Een buitenkansje dus om eens een torenvalk tegen het licht in te filmen. Het resultaat zie je hieronder.

Sjaak meende in een baldadige bui enige merkwaardige bijgeluiden te moeten produceren. Geluiden waar niets menselijks in zat. Dat moedig ik niet aan, dat zul je begrijpen, want ik ben de beschaving zelve. Goedmoedig gekibbel was het gevolg en dat heb ik niet weggepoetst. We waren vrolijk, want na de torenvalk zouden we bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede bezoeken, één van de beste bakkers, zo niet de beste, die we kennen in de Zeeuwse regio. Dus mocht ook jouw vogeltocht je over de kop van Schouwen-Duiveland voeren, dan weet je waar je terecht kunt. De Zeeuwse bolussen zijn er onovertroffen, en voor ons zijn de worstenbroodjes ook vaste hap. Aan alles is te merken dat deze bakker liefde en plezier heeft in zijn vak.

Dan nu de torenvalk, onze grote liefde van dat moment:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)