Torenvalk in de schemering

Deze dagen is het sprokkelen geblazen. Regen, hagel, natte sneeuw en wind. Niet ideaal om te filmen. En dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede. Doorgaan tot in de schemering dan maar. Deze torenvalk filmde ik vorige week op de Oesterdam op het eiland Tholen. Mist lag als een deken over het water. Dat betekent rustig weer, meestal ideaal om te filmen. Maar het was koud en veel vogels zaten er niet in de door mij zo geliefde karrenvelden. Ben ik op Tholen, dan altijd even naar de karrenvelden. Sterker nog, er was zelfs niet één rotgans te bekennen. Niet gek, want ze hadden smakelijk gras gevonden op een belendende akker.

‘Een van de meest voorkomende en meest wijdverspreide roofvogels van de regio,’ meldt het handboek Roofvogels van Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten van Dick Forsman. En: ‘Zit openlijk op telegraaf- en lantaarnpalen en wordt vaak biddend gezien bij het zoeken naar prooien.’ Dit mannetje (te zien aan zijn blauwgrijze kop), was duidelijk klaar met bidden. De schemering trad in en hij zocht een slaapplek. Minutenlang zat hij in het boompje naast de binnenhaven tot hij opvloog en een plek opzocht in de sluis.
Niet echt snugger van me

De torenvalk is dus talrijk. Toch lukte het Sjaak en ik het weekend erna om ons gruwelijk te vergissen. We reden over Goeree-Overflakkee. Sjaak wist een polder waar het miegelt van de roofvogels. En ja hoor. Een valk op een paal. Aan de overkant van de brede kreek. ‘Een torenvalk,’ concludeerde ik ‘die blijft wel zitten. Of is het een roodpootvalk?’ De laatste is een zeldzaamheid en het was onwaarschijnlijk dat het er één was. De valk bleef rustig zitten tot we beiden onze camera’s aanlegden. Weg was de valk en: het bleek een smelleken! Als waren we een stelletje beginnelingen die nog nooit een valk hadden gezien. Een smelleken is trouwens flink kleiner dan een torenvalk en is in ons land een wintergast. Veel donkerder ook dan een torenvalk, dus heel snugger was mijn opmerking niet. Maar dat overkomt we helaas wel vaker.

Zijn kop van onderen

De torenvalk op de Oesterdam liet zich langer bekijken en nog van heel dichtbij ook. Ik stond op nog geen vijf meter van hem vandaan. Toch is het geen superfilmpje. Daarvoor waren de omstandigheden niet ideaal. Wat ik wel aardig vind is dat de torenvalk zijn kop in het filmpje draait zodat je zijn kop van onder ziet. Zo keek ik niet eerder een torenvalk in de ogen:

Actuele boeken over roofvogels:

Hét standaard over roofvogels voor Nederland en België.

Vliegbeelden van alle roofvogels in Europa en ver erbuiten.

Must-have voor elke vogelaar!

Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Lees alles over de zeearend in Nederland.

'Onderhoudend kijk- en leesboek.' - dagblad Trouw.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Een mooi en helder geschreven boek over alle uilen en roofvogels van Europa.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Ga je met een speciale missie het veld in dan kan de Zakgids roofvogels van Europa heel handig zijn.

Praktisch in gebruik: je kunt immers sneller zoeken dan in een gewone zakgids.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft. 

Indrukwekkend mooi boek over alle uilen van Europa.