vrouwtje torenvalk op een lantaarnpaal

Torenvalk bij Wijngaarden

Dit weekend toerde ik ook nog even door een klein stukje Alblasserwaard. Zo passeerde ik Polder Sliedrecht waar ik op zoek was naar de toendrarietganzen die er overwinteren. Op weg naar Wijngaarden kwam ik ook een torenvalk tegen. Hoog gezeten op een lantaarnpaal.

Het is een vrouwtje, want ze heeft een bruine kop. Het mannetje heeft een blauwgrijze kop. Helaas gaat het met de torenvalk niet best in Nederland. In de Vogelatlas van Nederland lees ik dat de het aantal broedpaartjes enorm aan het dalen is. Intensieve landbouw, toename van buizerds en haviken die kennelijk ook wel eens een torenvalk verschalken en afname hier en daar van eksters en zwarte kraaien hebben een negatieve uitwerking. De afname van eksters en zwarte kraaien heeft tot gevolg dat het aantal geschikte nestgelegenheden voor torenvalken ook afneemt. Je ziet weliswaar veel torenvalkenkasten staan, maar die compenseren kennelijk niet het gebrek aan natuurlijke nesten.

recensie roofvogelgids lars gejl noordboek

Ondertussen lees ik in de Roofvogelgids van Lars Gejl dat de torenvalk een van de algemeenste en wijdst verspreide roofvogels in Afrika en Eurazië is. Woelmuizen vormen het hoofdvoedsel van de torenvalk, maar ze eten ook insecten en vogels. Om muizen te vangen heeft de torenvalk een bijzondere eigenschap: hij ziet ultraviolette sporen. De muizen laten urinesporen achter en die lichten het meest helder op waar de muizen het actiefst zijn.

Torenvalk op een lantaarnpaal

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt op prijsklasse, van laag naar hoog):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!