torenvalk

Torenvalk balanceert op een verdorde zonnebloem
Grijs weer dit weekend in Zeeland. Dat heb ik al eerder gememoreerd, dus ik hou er over op. Het lukte me toch nog om een paar vogels te filmen, waaronder deze torenvalk op een verdorde zonnebloem. We kwamen hem tegen tussen Zierikzee en Westenschouwen, in een polder waar je nog heggen vindt plus akkerranden boordevol zonnebloemen. Zie je weinig vogels, dan zijn dat ideale stukjes land. Een heg om in te schuilen en een akkerrand waar je als vogel zaad vindt. Voedsel en veiligheid, twee basisbehoeften waar elke vogel op uit is.

Nu voert Vogelbescherming Nederland in samenwerking met de boeren aldaar volgens mij een project uit voor patrijzen. En jawel, waar voelen patrijzen zich comfortabel? In een akkergebied met heggen en voedselrijke stukjes. Patrijzen zagen we er dit keer niet (een paar jaar geleden wel), maar waar op deze manier patrijzen worden gekoesterd, vinden ook andere vogels een thuis. Dat is het mooie van natuurbescherming. Zet je één soort centraal, dan profiteren ook andere soorten. 

De nodige zangvogels

Over welk stukje Schouwen-Duiveland heb ik het? De akkerranden met de verdorde zonnebloemen vind je aan de Stolpweg, Burgh-Haamstede. Rij langzaam langs de heg. Geheid dat je er de nodige zangvogels in ziet. Van koolmees, groenling, kneu, merel, koperwiek, keep en een paar gorzen die wij niet thuis konden brengen. Want het vervelende is: steek je hoofd buiten het autoraampje en de hele bende vliegt op. Om een eindje verder in de heg neer te strijken en dan herhaalt het tafereel zich een aantal keer.

Een vrouwtje torenvalk

Heb je echter geluk, en dat hadden wij een paar keer, dan strijken de zangvogels neer in de akkerrand. Op de zonnebloemen bijvoorbeeld. Dan kun je bij helder weer de fraaiste foto’s maken. Een groenling op zo’n bol. Of een kneu. En een eindje verder in de groenbemesting een gors in het frisse groen. En ja, dus ook een torenvalk op een verdorde zonnebloem. Zij liet zich van een afstandje goed filmen en fotograferen (de foto hierboven is gemaakt door Sjaak). Het is een vrouwtje, dat zie je aan haar kop. Geen blauwgrijs, maar bruin met een enkel streepje. Typisch een vrouwtje.

Landjepik door boeren

Deze week kwam in het nieuws dat elders in het land boeren nogal aan landjepik doen. Bermen, heggen en boomrijen worden zonder pardoen aan de akkers en weilanden toegevoegd zodat onze voedselproducenten er hun mest over kunnen uitrijden. Alles in naam van het grote geld. Nou ja, of het geld zo groot is, weet ik niet. Maar in elk geval in naam van het geld. Dat de bermen en heggen ook nog natuurwaarden hebben, doet er kennelijk niet toe. Het zijn in mijn ogen uitwassen van een pervers systeem. Natuurlijk moet er voldoende voedsel worden verbouwd. Niemand zit te wachten op voedselschaarste. Maar ik ben ervan overtuigd dat dat ook op een meer natuurvriendelijke manier kan. Laten lokale overheden zich eens hard maken voor heggen in hun buitengebieden. Meidoorn, vlier, sleedoorn en eik. Zul je eens zien hoe snel de biodiversiteit weer toeneemt. En hoe lokale mensen en toeristen het fraaie landschap nog meer zullen waarderen.

Andere voordelen van heggen in het landschap

Maar er zijn nog een paar voordelen verbonden aan die heggen en boomrijen in ons landschap. Ze ‘verstoppen’ de wegen door de provincie. En in de zomer, als alles in blad staat, dempen de struiken en bomen het lawaai van het verkeer. Alsof dat niet aangenaam is! Bovendien vangen de bladeren fijnstof op en slaan de bomen het zo gevreesde CO2 langdurig op. En kijk alleen al eens naar de Alblasserwaard: hoeveel nesten en kuikens van weidevogels worden er elk voorjaar niet kapot gemaaid? Zou het vanuit dit oogpunt ook niet veel beter zijn om weilanden die elk jaar vroeg in de lente gemaaid worden, te omzomen met heggen en bomen? Daardoor worden de weilanden veel minder interessant voor weidevogels met flink minder leed tot gevolg. Het zijn zomaar gedachten van een leek. Wie weet snijden ze enig hout.

Een wel heel lange aanloop naar het filmpje van de torenvalk op de zonnebloem:

De mooiste boeken over roofvogels:

Een heel toegankelijk geschreven boek over de zeearend in Nederland én buitenland. 

Combinatie van alle roofvogels en uilen van Europa.Veel duidelijke foto's en toegankelijke informatie.

Handzaam formaat waardoor je het heel makkelijk meeneemt tijdens je vogeltochten.


39 roofvogelsoorten die je in Europa kunt zien.Zéér uitgebreide informatie bij elke soort.

Met vliegbeelden, talloze foto's.

Handige uitvoering die zich uitstekend leent om mee te nemen in het veld.


Een geweldige gids om roofvogels te leren herkennen.

Eén van de mooiste vogelboeken die ik ooit heb gelezen.

Het bijzondere verhaal over de grauwe kiekendief in Groningen.

Een heel praktisch hulpmiddel bij het snel herkennen van de meest voorkomende roofvogels.

Een handige uitvouwkaart. 

In één oogopslag alle soorten in beeld.

Foto's van tientallen gerenommeerde fotograferen uit verschillende landen.

Alle voorkomende soorten roofvogels in Europa in beeld.

Een lust voor het oog en een feest om te lezen.

Weergaloos boek van dé roofvogelman van de Lage Landen.

Compact en toegankelijk geschreven veldgidsje dat alle roofvogels en uilen in Europa beschrijft.