toendrarietganzen polder sliedrecht alblasserwaard e

Toendrarietganzen in Polder Sliedrecht

Polder Sliedrecht bestaat uit uitgestrekte weilanden ten noorden van de A15 en het dorp Wijngaarden. Jaarlijks overwintert hier een groep toendrarietganzen. Tijdens zachte winters meestal een kleine groep, maar zodra de vorst in het land is, groeit de groep plots aan tot een paar honderd. Vandaag las ik dat ze weer met vele waren, dus na de kerkdienst snel door naar Polder Sliedrecht. Waar ik het geluk had dat ze dicht bij de weg zaten.

De toendrarietgans is in Nederland in de winter niet de meest zeldzame vogel. Volgens de gloednieuwe Vogelatlas van Nederland overwinteren er jaarlijks tussen de 260.000 en 270.000 in ons land. Vooral in de noordelijke provincies trouwens. In Zuid-Holland komen ze vooral lokaal voor. Nou, daar is deze club bij Sliedrecht een voorbeeld van. Naar verluid bevinden zich in deze groep ook een paar kleine rietganzen. Kijk, dat is wel een bijzondere gast. Daarvan kun je er ‘maar’ 4.000 tot 8.200 zien in de Hollandse winter. Je herkent ze aan de roze poten, terwijl de toendrarietganzen opvallende oranje poten heeft. Hoe ik ook speurde vanmorgen, kleine rietganzen kreeg ik niet op het netvlies.

Polder Sliedrecht is makkelijk te vinden. Koers aan op de Parallegweg, Sliedrecht. Heb je evenveel geluk als ik dan zie je de toendrarietganzen op een dertig tot vijftig meter van je vandaan. Met een verrekijker of telescoop prima te bekijken.

De beste verrekijkers voor kinderen: