toendrarietgans

Toendrarietgans B BN
Afgelopen zondag maakte ik weer een rondje door de Alblasserwaard. De toendrarietganzen die ik de week ervoor filmde zaten er nog steeds. Alleen waren het er nu geen negen maar honderdvijftig! Dat wilde ik wel eens zien, dus hop naar Polder Sliedrecht. Waar ik vorige week nog vijf buizerds zag vliegen, zag ik er nu twee. En jawel, honderdvijftig toendrarietganzen.

En ik viel ook op een andere manier met mijn neus in de boter: ze zaten redelijk dichtbij de parallelweg. De zwarte auto in de berm joeg ze niet direct schrik aan. Ook al een gelukje. Iets minder gelukkig was de snoeiharde wind, maar een mens kan niet alles hebben. In het filmpje hieronder kun je ze bekijken. Kijk eens goed naar de zwart met oranje snavel. Daar herken je ze vooral aan. Zwart met een oranje vlek die per gans verschilt in grootte. 

Opeens rende er een toendrarietgans met een witte nekband door mijn beeld. Tijdens het filmen kon ik de code op de ring niet aflezen en zelfs het bekijken van de filmbeelden maakte het niet heel eenvoudig. Totdat de geringde toendrarietgans zich draait en de code B BN in beeld komt. Zojuist heb ik hem gemeld op de speciale ganzensite. Even een account aanmaken en je kunt aan de slag. Ik hoop dat ik op een of andere manier de levensloop van deze toendrarietgans nog zal ontvangen. Dan zal ik die toevoegen aan dit artikel. Voor het geval je ook een ring wilt melden, de informatie op deze pagina bespaart je veel speurwerk.

En jawel, de sociale media doen wonderen. Op Facebook vertelt iemand me dat toendrarietgans B BN al jaren in Polder Sliedrecht overwintert. Hij is ooit als volwassen vogel in de provincie Brabant geringd. En hij deed er meteen maar twee overzichten bij. Een tabel met waarnemingen vanaf het voorjaar van 2012 toen hij bij Lith gezien werd. Tien maanden later werd hij in de Brabantse Biesbosch waargenomen. Op het kaartje dat hij ook postte, zie je duidelijk hoe hij naar Nederland vliegt. Via Polen en Duitsland, hup Nederland in. Leuk toch, wanneer je de route van zo’n individuele vogel kunt volgen?

En nu genieten van dit extra lange filmpje met de toendrarietganzen compleet met toendrarietgans B BN.

De beste verrekijkers van dit moment:

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!