Tjielp, een jaar lang vogels met Nico de Haan, Nico de Haan
tjielp nico de haanHét gezicht van vogelminnend Nederland is toch wel Nico de Haan. Dertig jaar lang werkte hij voor Vogelbescherming Nederland en ook nu nog volgen duizenden mensen hem via de sociale media of volgen een cursus vogels herkennen. Ook verstuurt hij maandelijks zijn digitale nieuwsbrief, OrnithoNieuws waarin hij op enthousiaste manier verslag doet van zijn vogelavonturen. Zijn zoon stimuleerde hem een aantal van zijn stukjes in de nieuwsbrief te bundelen tot een boek. En dat is gelukt: Tjielp.

Koop dit boek

En zo schrijft Nico de Haan even beeldend over ‘een klein bobbeltje boven in een dode boom op de hei. Het blijkt een geelgors te zijn die waarschijnlijk net is vandaag is teruggekeerd op zijn zangpost.’  En over autofiele vogels, roeken, die bijna altijd in bomen boven de snelweg broeden. En dat hij op een vroege morgen wordt verrast door een grote gele kwikstaart. Het is wel duidelijk: hier is een fanatieke vogelaar aan het woord die geen dag onbenut laat om vogels te kijken en anderen er enthousiast voor te maken. Nog een laatste zin: ‘Op een rietveld zie ik tien grote zilverreigers staan. Even later vliegen ze op. Een wolk witte reigers, zoveel heb ik er nog nooit tegelijk gezien in ons land.’

Nico de Haan is altijd enthousiast als het om vogels gaat. Hij schrijft bepaald niet zakelijk of droog. Voor beginnende vogelaars is Tjielp  een bijzonder enthousiastmerend boek. Je komt op aangename wijze te weten welke vogels je per maand kunt zien en bovendien: in welke gebieden. Want Nico de Haan strooit in Tjielp met tips. Ik ken eerlijk gezegd geen ander die op zo’n laagdrempelige en aanstekelijke manier schrijft over vogels kijken (of het moet misschien Hans Dorrestijn zijn, maar die schrijft dan wel een geheel ander soort boeken, ook aanstekelijk trouwens, geen wonder dat beide auteurs samenwerkten in de televisieserie Baardmannetjes). Nico de Haan is kortom nog altijd dé vogelheraut van Nederland!

Tjielp / Nico de Haan / Ploegsma / Hardcover

Koop dit boek

alle recensies van natuurboeken

 

Tips van visdief

hebben vogels knieën stephen moss

vogels en de liefde elvira werkman

alle vogels van europa

vogels