Vanmorgen vroeg wandelde ik het strand van Ter Heijde op om nu eindelijk eens de witbuikrotganzen te gaan bekijken. Tijdens de vorige winter was me al opgevallen dat op het strand daar vrijwel dagelijks witbuikrotganzen werden gezien en deze week zag ik ze opeens weer op waarneming.nl staan. Nu besloot ik om ze wel op te gaan zoeken. En dus ging ik dit keer vogels kijken op het strand van Ter Heijde.
Op de parkeerplaats al vogels
Meteen op de parkeerplaats zag ik de eerste vogels al. Kauwen, zwarte kraaien en Turkse tortelduiven zochten naar voedsel op het spiegelgladde asfalt. In de duinen zag ik wat huismussen fladderen, met een paar heggenmussen. En eenmaal op het duin verloor ik bijkans de moed. Niet omdat het zo druk was op het strand (dat was het trouwens wel), maar omdat ik drie witbuikrotganzen vanuit het zuiden naar het noorden zag vliegen. En ze maakten in eerste instantie geen aanstalten om te keren of te landen! Maar gelukkig, een halve kilometer verder draaiden ze toch en ze landden warempel op de strekdam nog geen honderd meter verderop. Deze strekdam begon droog te vallen, het was eb, en de witbuiken kregen er vaste grond onder de voeten. Het waren er drie en even later voegden zich ook nog twee zwartbuikrotganzen bij het groepje.
Drie soorten rotganzen
Dat het witbuikrotganzen zijn leidt geen twijfel. Bij witbuiken loopt het wit tot aan de poten. De hele buik is dus wit, met de flanken erbij. In tegenstelling tot de buiken van de zwartbuikrotganzen die bruin zijn. En dan heb je ook nog de zwarte rotgans, die heeft juist een hele zwarte buik met opvallend witte flanken. Van deze drie staan de witbuikrotgans en de zwarte rotgans als zeldzaam te boek. Vrijwel alle rotganzen die in ons land overwinteren zijn zwartbuikrotganzen. Witbuiken overwinteren normaal gesproken in Denemarken en Noordoost-Engeland. Ze zijn evenals de andere ondersoorten van de rotgans ingesteld op een leven aan de kust. Het zijn echte zoutwaterganzen en dat kun je in het filmpje hieronder wel zien.
Elke winter
De witbuikrotganzen op het strand van Ter Heijde blijken er iedere winter te verblijven. De ene winter meer dan de andere. Een vogelaar die ik sprak vertelde me dat hij 25 jaar geleden ook al witbuikrotganzen zag. Zo lang zijn ze hier dus al. Op een of andere manier hebben deze witbuiken het strand van Ter Heijde dus in hun koppen geprent als overwinteringsgebied. Bijzonder om dat te bedenken. Ergens op de route van Siberië naar West-Europa moeten deze witbuiken dus afscheid nemen van de grote groep witbuiken.
Andere vogelsoorten op het strand
Verder zag ik op het strand scholeksters, zilverplevieren, steenlopers en een grote groep drieteenstrandlopers. Omdat er veel schelpen, zeesterren, zee-egels en slakken waren aangespoeld, zwermden er ook ontzettend veel meeuwen boven en voor het strand. Grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw en kokmeeuw vooral. Een strandwandelaar wist me ook te vertellen dat er regelmatig zeehonden op de strekdammen en op het strand liggen. Toch best bijzonder, want het strand van Ter Heijde is best druk. Wandelaars, hondenbezitters, ruiters en fietsers maken allemaal gebruik van het strand, evenals dus een aantal mensen die gaan vogels kijken op het strand van Ter Heijde. Al die vogels houden het er kennelijk prima uit in de wintermaanden.
Praktische informatie over vogels kijken op het strand van Ter Heijde
Je kunt je auto gratis parkeren op de parkeerplaats aan het einde van een zijstraat van de Strandweg. Navigeer naar Strandweg, Ter Heijde en sla rechtsaf deze op Google naamloze straat in (coördinaten: 52°01’49.0″N 4°10’01.6″E). Even naar rechts lopen onder het duin door en dan kun je het duin over.
De witbuikrotganzen foerageren bij laag water op de strekdammen die links van de duinovergang liggen. Uren voor hoog water beginnen de strekdammen al droog te vallen. Zodra de ganzen voet aan de grond krijgen, zoeken ze zo’n strekdam op. Meestal zitten ze rond de strekdam een eind verderop ten zuiden van de duinovergang. Een strekdam met een soort koepel erop.
Op de strekdammen kun je ook steltlopers als drieteenstrandloper, scholekster, zilverplevier, steenloper en soms bonte strandloper en paarse strandloper zien. Tijdens de trekperiode ook rosse grutto’s.
Tijdens de trekperioden (voorjaar en najaar) kun je maar beter met je verrekijker of telescoop over de zee turen. Dan kun je hier soorten als jan-van-gent, roodkeelduiker, alk, zeekoet en allerlei soorten jagers voorbij zien trekken. Evenals meeuwen en andere trekvogels die de kustlijn volgen op hun weg naar het zuiden of naar het noorden.
Voor actuele waarnemingen op het strand van Ter Heijde, ga je naar waarneming.nl.
Ben je op zoek naar meer vogelgebieden in de buurt van Ter Heijde, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland.
Vakantiehuisjes bij Ter Heijde
Het strand van Ter Heijde nodigt uit voor lange strandwandelingen of zelfs fietstochten. Met een mountainbike fiets je lekker naar Hoek van Holland of juist naar het noorden naar Kijkduin of nog verder. Ook door de duinen kun je heerlijk dwalen. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in de buurt van Ter Heijde, bekijk dan het overzicht van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl eens. Deze huisjes staan in een natuurlijke en dus rustige omgeving. En door een huisje te reserveren, steun je een groen doel.