Tips voor vogels fotograferen als het waait en regent

Het kan je het hele jaar overkomen, maar in het najaar het allermeest: wind en regen dreigen je vogeltocht in honderd te laten lopen. Zeker wanneer je vogels wilt fotograferen (of in mijn geval: filmen). Aan regen stel ik mijn camera en lens niet graag bloot. En als het stevig waait staat mijn camera hevig te trillen en daarmee ook mijn filmbeelden. Bij vogelfotografie heb je van dat trillen minder last, maar ook als je vogels wilt fotograferen bij een stevige wind moet je nog met één ding rekening houden: het vogelgedrag! Want dat wil bij een stevige wind wel eens heel anders zijn dan bij rustiger weer. In dit artikel geef ik je een paar tips voor vogels fotograferen als het waait en regent.

Vogels fotograferen als het waait en regent

Vandaag was het zo’n dag: het waaide stevig. En er kwam een regenfront aan. Ik besloot om dicht bij huis te blijven en gewoon eens te gaan kijken wat ik zoal in de weilanden rond Bleskensgraaf te zien zou krijgen. Filmen zou ik vanuit de auto doen, want dan zit ik immers droog. Ik rekende niet op zeldzame soorten, maar dat hoeft ook niet. Ook de ‘gewone’ soorten zijn vaak al bijzonder genoeg. En dat bleek, want ik kreeg achtereenvolgens een prachtige fazantenhaan, een buizerd, en nog een buizerd, grote zilverreigers en enkele hazen fraai in beeld. Het lukte om deze dieren te filmen, maar wat viel me hierbij op en hoe pakte ik het aan? Hier volgen enkele tips:

  1. Mijn eerste tip: hou bij het opstellen van je auto rekening met de windrichting, want vogels houden ook rekening met de wind. Vogels staan het liefst met de snavel in de wind. Dan sluiten de veren immers op elkaar aan als de dakpannen op onze daken. Wind en regen glijden er langs zonder dat de veren uit elkaar waaien waardoor de koude wind (en eventuele regendruppels) de huid kunnen bereiken. De grote zilverreigers en buizerds bewogen zich dus ook continu naar het zuiden. De grote zilverreigers slopen tegen de wind in over de wei. En de buizerds zaten met hun snavel in de wind op de uitkijk, of stonden met de kop in de wind boven het weiland te bidden. Dit is dus mijn eerste tip: stel je zodanig op dat de vogels naar je toe bewegen. Je kijkt ze dan altijd in de ogen in plaats van in de kont. Waait de wind bijvoorbeeld uit het zuiden, zoek dan een weg op die uitkijkt naar het noorden. De vogels lopen of vliegen op je af en zelf zit je in de windluwe kant in de auto.
  2. Mijn tweede tip: blijf in de auto zitten. Grote zilverreiger en buizerd hebben op zijn minst één ding gemeen: ze zijn ontzettend schuw. Heb jij ze nog niet gezien, dan hebben ze jou al van mijlenver in de gaten en vliegen ze op en weg. Zie je een weiland met veel drukte, zet je auto dan zo langzaam en geruisloos mogelijk in de berm. Motor en radio uit. Liefst zet je nog tijdens het rijden de raampje open en leg je alvast je rijstzak in de raamopening. Elke beweging kan er eentje te veel zijn. Is dit allemaal gelukt zonder dat de vogels opvlogen, breng dan het geduld op om een half uur te blijven staan. Geheid dat er vogels gaan opduiken in het weiland voor je auto.
  3. Mijn derde tip: slechts één raam open, de rest van je auto blijft gesloten. Jij zit aan de windluwe kant en je camera ligt nu niet te trillen of in elk geval een stuk minder dan wanneer je nog een raampje open zet waardoor de wind door je auto wervelt.
  4. Mijn vierde tip: stoel in de laagste stand zetten. Ik biecht het maar op: ik heb vele jaren achter elkaar mijn hoofd in allerlei pijnlijke standen proberen te vouwen om door de viewfinder van mijn camera te kijken. Tussen autodak en camera zit maar weinig ruimte als ik mijn stoel niet naar beneden zet. Of ik het nu zelf bedacht of dat Sjaak me deze tip gaf (het laatste is het meest aannemelijk), weet ik niet meer. Maar je autostoel in de laagste stand zetten is voor jezelf echt het meest prettig wanneer je fotografeert vanuit je auto en vanaf rijstzak. Heb je een schuwe vogel in beeld, laat je autostoel dan al zakken voordat je je auto in de berm zet. Want ook het laten zakken van je auto kan een handeling te veel zijn.
  5. Mijn vijfde tip: hoed op en eventueel zelfs camouflagehandschoenen aan. Door de hoed glimt je voorhoofd (en bij veel mannen ook de rest van het hoofd) niet meer. En camouflagehanden maken ook je bewegingen aan je camera onzichtbaar.
  6. Mijn zesde tip: ga liefst alleen in de auto vogels filmen of fotograferen. Elke persoon extra in de auto zal je auto extra laten schudden. Kijk maar eens hoe snel je auto schudt als er iemand in de auto beweegt. Overigens gelden deze tips natuurlijk ook als je tijdens storm en regen vanuit een vogelkijkhut wil fotograferen, of gewoon buiten. Ik was vandaag in de Buitenhaven van Vlissingen en er stond een stevige wind. We keken waar de dwergmeeuwen langs het talud en tegen de wind in onze richting in kwamen vliegen. En we wachtten hen dus gewoon op.
  7. En mijn zevende en laatste tip: vergeet natuurlijk ook de vogels niet die wel met de kont in de wind staan! Hun veren waaien uiteen, soms (en zeker) ook de kopveren wat heel mooie beelden kan opleveren.

Bij het fotograferen van schuwe vogels komt het aan op de details. Eén beweging te veel (en die maak je al heel snel) en de vogel is weg. Ik hoop dat je iets hebt aan bovenstaande tips voor vogels fotograferen als het waait en regent.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!