Tips voor kinderen: hoe begin je met vogels kijken?

Steeds meer kinderen ontdekken hoe leuk het is om vogels te kijken. Met dat nieuws haalde Vogelbescherming Nederland het NOS Jeugdjournaal. Ik maakte er al eerder een vlog over en vandaag ga ik wat dieper in op de vraag: maar hoe begin je nu met vogels kijken?

Eigenlijk ligt het antwoord heel erg voor de hand: gewoon gaan doen. Ga lekker voor het tuinraam zitten en hou bij welke vogels je ziet. En als het lekker weer is ga je gewoon in de tuin zitten. Beweeg je niet te veel en maak je geen lawaai, dan komen de vogels verrassend dichtbij. Ik zat zojuist aan de tuintafel te eten en boven mijn hoofd landde eerst een paartje koolmezen en even later ook een ekster. De koolmezen bleven even in de boom zitten, de ekster had me binnen een seconde in de gaten en vloog toen meteen weg. Maar ik heb hem wel gezien!

Wat ook helpt om vogels te zien is het ophangen van een nestkastje. Wie weet komen er mezen in, of een andere vogelsoort. Of je voert ze bij. Daar komen geheid heel veel vogels op af. En heb je alle vogels in je tuin gezien? Bezoek dan een park in de buurt. Daar zie je vast nog meer vogels. En ken je die ook? Ga dan eens naar een natuurgebied. Daar ontdek je ook weer nieuwe soorten. Stapje voor stapje leer je steeds meer vogels kennen…

Vogels herkennen is soms best lastig. Soms ook niet trouwens. Vogels die je vaak ziet, zul je al snel herkennen. Vogels die je voor het eerst ziet, die zijn vaak lastig. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen. Een praktische uitvouwkaart bijvoorbeeld waarmee je alle vogels in één oogopslag ziet. Of de leuke Vogelgids voor kids waarin je niet alleen heel veel vogels tegenkomt, maar waarin je ook ontzettend veel tips voor vogels kijken krijgt. Vergeet trouwens ook niet om lid te worden van Vogelbescherming Nederland. Je ontvangt dan het ledenblad en dat staat ook boordevol tips en informatie over vogels kijken.

Nou, veel plezier in de natuur! Wie weet komen we elkaar nog een keertje tegen!

PS. De vogelkaart in mijn filmpje kreeg ik toen ik op Vivara.nl een nestkastje bestelde.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)