grenzeloos vogels kijken tips big year

Tips voor het organiseren van een Big Year

Een Big Year is in de wereld van de vogelaars een gevleugelde term. Wie aan een Big Year begint, probeert zoveel mogelijk vogels in dat ene jaar te zien. In een bepaald natuurgebied, in een land, continent of zelfs over de hele wereld. Het huidige record vogels kijken op de hele wereld is in handen van Arjan Dwarshuis. Hij zag meer dan 6.300 vogelsoorten in één jaar. Noah Strycker is de vorige recordhouder met slecht een paar soorten minder. Noah doet verslag van zijn Big Year in het ‘lekkere’ boek Grenzeloos vogels kijken.

Wil je ook eens een Big Year doen? Dan is het boek Grenzeloos vogels kijken een must-read. Je leest er namelijk in hoe Noah zich minutieus voorbereidt, hoe hij samenwerkt met lokale vogelaars, etc. Heel leerzaam en ook nog eens heel leuk beschreven. In zijn boek geeft hij een aantal korte tips voor het organiseren van een Big Year. Hier komen ze:
#1. Reis snel en licht en wees flexibel. 

Oftewel: pak het vliegtuig waar mogelijk en neem zo min mogelijk bagage mee. Je zit namelijk ook wel eens héél lang in de auto. En onderweg zul je regelmatig je plannen moet bijstellen of een omweg moeten nemen. Dat vereist flexibiliteit.

#2. Reis alleen wanneer je kunt.

Oftewel: al je niet kunt reizen vanwege weersomstandigheden of om andere redenen, dan even niet reizen en de dag nuttig besteden door, inderdaad, vogels te kijken.

#3. Zorg dat het niet alleen om jou draait.

Dat slaat op de samenwerking met lokale vogelaars. Het is jouw droom, jouw wedstrijd, waar lokale vogelaars jou graag bij helpen. Maar als je je door de lokale vogelaars op sleeptouw laat nemen, gun hen hun positie en plezier. Vergoed de gemaakte onkosten en wees gul met fooien, bedankjes en glimlachjes.

SNP Vogelreizen

#4. Groet in de landstaal.

#5. Eet local food.

Local food is goedkoop, lekker en gezond.

#6. Los problemen snel op.

Als het oplossen van een probleem een paar dollar of euro kost, doe dat dan. En reis vervolgens snel verder. Zo min mogelijk tijd verliezen dus aan nutteloos oponthoud.

#7. Ga zoveel mogelijk met lokale inwoners om en respecteer hun cultuur.

#8. Geen angst.

‘Iedereen is wel eens ergens bang voor, maar het ergste wat je kan overkomen is dat je helemaal niet gaat.’

 

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Heerlijk licht gewicht en dus zeer comfortabel vogels kijken.

Helder en contractrijk beeld.

Slank en compact model. 

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!


Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!