Tips voor het filmen van paarse strandlopers op de Brouwersdam

Paarse strandlopers broeden in het hoge noorden en zijn in de winter ook in ons land te zien. Je ziet ze vrijwel uitsluitend op rotsige delen langs onze kust. De Zuidpier bij IJmuiden bijvoorbeeld, of de havenhoofden van Scheveningen. Maar de Brouwersdam vind ik zelf één van de beste locaties om paarse strandlopers te fotograferen of te filmen. In dit artikel geef ik je een paar tips voor het filmen van paarse strandlopers op de Brouwersdam (en fotograferen mag natuurlijk ook).

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Tips voor het filmen van paarse strandlopers op de Brouwersdam

Anders dan op de Zuidpier bij IJmuiden of de havenhoofden bij Scheveningen, kun je op de Brouwersdam de paarse strandlopers vanuit heel laag perspectief filmen en fotograferen. Op de pieren kijk je vrijwel altijd op de steltlopers neer zonder ook maar enige kans te hebben om op gelijke hoogte te beelden te schieten. Op de Brouwersdam kun je op het talud lekker languit gaan liggen en je camera op een rijstzak laten rusten.

  1. Daarmee heb ik de eerste tip al met je gedeeld: film of fotografeer met je camera op een rijstzak. Sinds ik noodgedwongen op het strand van IJmuiden languit moest liggen in het natte zand (ik was mijn statief vergeten) film ik vanaf mijn rijstzak als het ook maar enigszins kan. Het lage perspectief is meestal het mooist en je camera ligt nog iets stabieler dan op een statief, zeker bij harde wind.
  2. Hoewel paarse strandlopers niet schuw zijn en zich tot redelijk dichtbij laten benaderen, adviseer ik je om gewoon rustig te gaan liggen en te wachten tot de paarse strandlopers dichterbij komen. Echt waar, als je je rustig gedraagt, gebeurt dat geheid.
  3. Gebruik een camera met grote zoom of grote telelens. Je hoeft ze dan niet ‘op de lip’ te gaan zitten met kans op verstoring tot gevolg.
  4. Het moment vlak na hoog water dat het talud droog begint te vallen, vind ik het mooiste moment om de paarse strandlopers op de Brouwersdam te filmen of fotograferen. De vogels staan dan nog in het schuimende water wat prachtige beelden oplevert. Sommige vogels beginnen zich te wassen in de ondiepe plasjes om zich meteen daarna uitgebreid te gaan poetsen.
  5. Draag kleding naar de situatie. Ik draag:
  6. Bij laag water kun je de paarse strandlopers ook fotograferen en filmen, maar je zult zien dat ze dan vaak schuil gaan achter de stenen. Ze lopen dan vlak boven de vloedlijn en daar kun je als fotograaf nauwelijks komen. Probeer dat ook niet, want het is daar verraderlijk glad en scherp.
  7. Ga nooit met hoog water over het talud wandelen. De vogels rusten uit en wachten tot het water weer gaat zakken. Verstoring is altijd funest, maar zeker op dat moment. De vogels verliezen dan wel energie, maar kunnen geen voedsel zoeken om dat energieverlies te compenseren.
  8. Schroom niet in regenachtige omstandigheden te gaan fotograferen of filmen. Zeker op de grens regen/zonneschijn kan het licht dan bijzonder fraai zijn. Ben je bang dat je camera nat wordt? Snij de zijkant uit een kartonnen doos, beplak die met een vuilniszak, plaats je rijstzak in de doos en filmen of fotograferen maar. Bijkomend voordeel van deze methode is dat je deels schuil gaat achter de doos en de vogels je dus niet opmerken.
  9. Andere locaties waar je paarse strandlopers kunt filmen en fotograferen zijn de pier bij Hoek van Holland. Hier kun je ze bij laag water ook van redelijk dichtbij zien. Ook op de zeedijk van Westkapelle zijn ze elke winter te zien, maar vreemd genoeg zijn de paarse strandlopers hier wel behoorlijk schuw is mijn ervaring. Ik denk dat daar sprake is van te veel verstoring.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)