Tips om goudhaantjes te filmen

Goudhaantjes en vuurgoudhaantjes behoren voor mij tot de lastige vogels om te filmen. Ze bewegen zich vaak midden in een boom of struik. Ze zijn bovendien watervlug en ook nog eens piepklein. En is je gehoor niet meer opperbest, dan kun je hun ijle geluidjes niet meer horen en zie je ze ook om die reden faliekant over het hoofd. Vandaag lukte het me niettemin om om op de Maasvlakte een groepje goudhanen te filmen. In dit artikel geef ik je een aantal tips om goudhaantjes te filmen.

Tips om goudhaantjes te filmen

Goudhaantjes zijn bosvogels. Ze broeden in naaldbomen en zoeken over het algemeen ook nog eens naar voedsel in de toppen van diezelfde bomen. Hoog boven de grond dus. Vuurgoudhaantjes lijken iets minder voorkeur te hebben wat leefomgeving betreft. Naaldbossen, gemengde bossen en zelfs tuinen met coniferen worden bewoond. Maar tijdens de najaarstrek is alles anders. Dan zwerven er groepjes goudhaantjes en vuurgoudhaantjes rond. Ze trekken langs de kust. Soms steken ze zelfs de Noordzee over, van Engeland naar het continent dus. Doodvermoeid ploffen ze neer in onze duinen en waar ze rusteloos naar voedsel zoeken. Reken maar dat ze veel voedsel nodig hebben. Dit zijn beide de allerkleinste vogels van Europa en omgerekend naar hun gewicht (vaak niet meer dan 5 gram) hebben ze héél véél voedsel nodig om voldoende energie te hebben om te kunnen bewegen en om warm te blijven. In oktober zie je ze in onze duingebieden dus ook laag boven de grond, soms zelfs op de grond, naar insecten zoeken. Daarbij zijn ze helemaal niet schuw. Ze strijken soms op nog geen halve meter voor je neer. Dit zijn mijn tips om goudhaantjes te filmen:

  1. Beweeg je rustig of liever zo min mogelijk. Zit je midden in een zwermpje met goudhaantjes, ga dan zitten en beweeg je zo min mogelijk. Let maar op, ze komen soms zo dichtbij dat je ze om die reden nauwelijks kunt filmen.
  2. Draag camouflagekleding. Zolang je je rustig gedraagt, strikt genomen niet nodig. Maar alle beetjes helpen. Draag je camouflagekleding, dan schrikken de vogels nog minder van je. Vergeet ook je hoofd niet te bedekken! Elk voorhoofd blinkt als een spiegel en maakt je extra zichtbaar voor de vogels. En wat denk je van je handen? Trek een paar camouflagehandschoenen aan. Uiteindelijk zijn het je handen die nog het meest bewegen als je aan het filmen bent.
  3. Film vanaf statief. Voor een rustig beeld, zeker op die korte afstand, altijd met statief filmen.
  4. Zoom niet te veel in. Vrijwel altijd zit er wel een takje in de weg. Zoom je te ver in, dan stelt je camera scherp op dat takje. Niet veel inzoomen betekent dat ook het goudhaantje scherp in beeld komt. Overigens zondig ik consequent deze ‘regel’. Ik zoom vrijwel altijd in, zeker wanneer ik al een paar geslaagde opnames heb weten te maken.
  5. Probeer de richting van de goudhaantjes in te schatten. Vaak bewegen de goudhaantjes zich in een bepaalde richting. Van links naar rechts of andersom. Dat kan je helpen om vooral scherp te stellen op een tak of opening in de struik. Duikt het goudhaantje dan precies daar op, dan heb je een haarscherpe opname.
  6. Kies voor een camera of lens met een snelle autofocus. Werkelijk, goudhaantjes zijn watervlug. Je camera moet heel snel kunnen scherpstellen, ook als je aan het filmen bent, wil je af en toe een geslaagd beeld kunnen schieten.
  7. Juiste timing. Liefst vroeg in de morgen en tijdens de najaarstrek. Zodra de zon opkomt, gaan de goudhaantjes fanatiek op zoek naar voedsel. En tijdens de najaarstrek zoeken ze vaak laag boven de grond naar voedsel.
  8. Juiste locatie. Je kunt goudhaantjes overal in het land tegenkomen. Kijk op waarneming.nl waar ze bij jou in de buurt worden gezien. Tijdens de najaarstrek zijn de duingebieden werkelijk top.

Tip voor de montage van je filmpjes van goudhaantjes

Een laatste tip voor ná het filmen. Mijn ervaring na het filmen van goudhaantjes is dat ik vaak meer dan de helft van mijn opnames kan weggooien. En in de andere helft komen de goudhaantjes vaak zo kort in beeld, dat je er niet heel veel mee kunt. Maar dat laatste kun je oplossen. Kies in de montage ervoor om je beelden te vertragen met 50%. Je zult zien dat veel van de beelden opeens wel acceptabel zijn. Vergeet niet om het geluid te vervangen (want dat wordt ook vertraagd afgespeeld en lijkt in niets meer op het echte geluid van goudhaantjes).

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb geholpen bij het maken van filmpjes van goudhaantjes. Veel plezier met het filmen (of fotograferen) in de natuur!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!