In de loop van augustus begint het bij veel vogelaars te kriebelen. Wanneer ga ik naar de kust om de zeevogeltrek te volgen? Liefst op een dag waarop de wind uit het westen of noordwesten komt, en liefst met een sterke bries. Maar met welke andere factoren kun je maar beter rekening houden? Of hoe kun je de zeevogeltrek het beste volgen als je eenmaal op een duin, dijk of pier staat? In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips om de zeevogeltrek te volgen
Tips om de zeevogeltrek te volgen
Wie de zeevogeltrek wil volgen die moet aan de kust zijn. Dat is evident. Zeevogels volgen vaak de kustlijn op hun tocht van zuid naar noord en andersom. Toch is niet elke locatie goed genoeg om zeevogels te zien. Welke praktische tips kan ik je geven?
- Kies een goede locatie langs de kust. Veel zeevogels vliegen simpelweg op volle zee langs, op kilometers afstand van de kust. Die ga je vanaf de kant niet zien. Een aantal locaties langs onze kust staan erom bekend dat je daar wel goed zicht hebt op de zeevogels die voorbij vliegen. De westkust van Texel is bijvoorbeeld een goede locatie, evenals de Zuidpier bij IJmuiden, de havenhoofden in Scheveningen, de Tweede Maasvlakte en de zeedijk bij Westkapelle. Een aantal van die plekken heb ik beschreven in mijn artikel De beste plekken om de vogeltrek te volgen.
- Op dagen dat er een flinke bries (windkracht 5 tot 6) uit het westen of noordwesten staat, kun je verwachten dat veel zeevogels naar de kust worden geblazen. Dat zijn de beste dagen om de zeevogeltrek te volgen. Plotseling zie je jagers langs vliegen, grote groepen duikers, zee-eenden en bijzondere meeuwensoorten. Of er duikt plots een rosse franjepoot of grauwe franjepoot op. Lees ook mijn artikel over de Beste windrichting om de vogeltrek te volgen.
- De dagen na een storm uit het westen of noordwesten zijn vaak heel ook heel interessant. Sommige soorten zoals duikers en franjepoten kunnen dagenlang op een locatie blijven ‘hangen’. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij Westkapelle in het Noordervroon, een prachtig natuurgebied pal achter de duinen of in het Lauwersmeer of de haven van Lauwersoog.
- Wist je dat er in Nederland (en overal ter wereld) speciale trektelposten zijn? Op deze telposten staan vrijwel altijd vogelaars over zee of in het luchtledige te turen. Geen vogel vliegt onopgemerkt voorbij. En elke voorbij vliegende vogel wordt genoteerd. Op de website www.trektellen.nl vind je alle trektelposten en is er geteld, dan vind je er handige overzichtjes van alle waarnemingen die dag. Handig ook om in te schatten of een locatie op dit moment interessant is.
- Hou er rekening mee dat het heel guur kan zijn als je op een duin of op een pier staat. Zeker wanneer het hard waait of zelfs regent. Pas je kleding aan de omstandigheden aan.
- De zeetrek volgen is een kwestie van heel geduldig en aandachtig turen over zee. Hou je warm door warme thee, koffie of soep te drinken. Zeetrektellers turen urenlang door hun telescoop en volgen elke voorbij vliegende vogel. Een goede telescoop is aan te bevelen. En je moet over flinke portie doorzettingsvermogen beschikken. Want zo kijk je een half uur naar de schuimende golven zonder een vogel voorbij te zien vliegen of plots vliegt er een vorkstaartmeeuw door je beeld.
- Over vorkstaartmeeuwen gesproken: denk jij dat je die spontaan herkent? Eerlijk gezegd betwijfel ik of ik hem meteen zal herkennen. Bereid je dus een beetje voor en raadpleeg de dagen voorafgaand aan je trip naar de kust je vogelgids of een speciale meeuwengids.
- Hou er rekening mee dat sommige locaties langs de kust bij harde wind worden afgesloten omdat het er dan te gevaarlijk is voor mensen. De Zuidpier bij IJmuiden bijvoorbeeld. Daar heb je vanaf windkracht 5 helemaal niets te zoeken. Je spoelt er letterlijk van de pier af, reden waarom de pier dan wordt afgesloten.
- Het voordeel van het bezoeken van een officiële trektelpost is natuurlijk ook dat je er vaak samen met andere vogelaars bent. Vaak heel ervaren zeetrektellers die aan een glimp voldoende hebben om een voorbij vliegende vogel te determineren. Daar leer je ontzettend veel van! Luister dus goed naar hun commentaar en durf af en toe iets vriendelijk te vragen.
- Een goed hulpmiddel om de vogeltrek te volgen is de Veldgids Vogeltrek van Dick de Vos. Klik op de link om mijn recensie te lezen.
Tijdens de trekperioden is een bezoek aan de kust eigenlijk een must, vind ik. Je geniet van de gure omstandigheden, van de zee die tegen dijk, pier of dam beukt en van de vogels die langs komen zeilen. Meestal zijn het ‘doodgewone’ meeuwen, maar dan roept plots iemand ‘grote jager’ of ‘kleine alk’ en iedereen tuurt plotseling nog aandachtiger over zee, op zoek naar de eenzame vogel die vastberaden op weg is naar het zuiden. Het is toch mooi dat we het fascinerende en mysterieuze spektakel dat de vogeltrek is van zo dichtbij kunnen bewonderen!
Ga er dus zeker op uit tijdens de trekperioden!
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |