Tips om de wilde eend te zien

Wilde eend – Mallard – Stockente  – Canard colvert  – Anas platyrhynchos

De wilde eend (Anas platyrhynchos) is wel de bekendste eend van de Lage Landen. Ga je eenden voeren, dan word je ongetwijfeld omringd door wilde eenden of nazaten ervan die zich hebben gemengd met soepeenden. Hoewel ze zo algemeen zijn, gaat nu aantal wel hard achteruit en een echte oorzaak is niet bekend. De meeste vogelaars kijken niet op van een wilde eend en dat snap ik best. Maar heb je het zonlicht in de rug kijk dan toch eens goed naar de wilde eend, is mijn advies. Kijk naar het fonkelende blauwgroen op de kop van de woerd. En het vrouwtje, hoewel bruin en onopvallend, is toch ook echt een schoonheid met haar fijne zwarte tekening op de verder bruine veren. Wilde eenden staan ook om hun brute paringsgedrag bekend. Soms worden vrouwtjes door een aantal mannetjes belaagd en moet ze het vege lijf redden door een snelle vlucht. Een paring lijkt soms meer op een brute criminele daad dan op een passionele daad. Ach ja, zo gaat dat bij wilde eenden. Het is hun manier om genen door te geven. Ik geef toe: niet het goede voorbeeld om te volgen, en dat geldt voor veel zaken in de natuur. En dan nog een leuk feitje: wilde eenden zijn belangrijk voor de verspreiding van zaden. Ze eten landplanten, poepen de zaden uit en die liggen dan op pole position in hun bedje van eendenmest…

Mijn filmpjes over de wilde eend

Herken de wilde eend

Uiterlijk

De wilde eend is een grote, ietwat plompe eend. Het mannetje herken je natuurlijk aan zijn blauwgroene kop die in het zonlicht fonkelt. Het bovenlijf is grijs, maar kijk eens goed naar dat lijf, het is bezet met een fijne zwarte tekening. Verder vallen op de bruine hals en de witte ring om de hals. Vooral die witte ring is een teken van echtheid. Soepganzen hebben vaak een brede witte vlek, of hebben helemaal geen witte ring. De kont met de krulveer is natuurlijk ook legendarisch.

De vrouwtjes zijn bruin gekleurd. In de rui onderscheid je de vrouwtjes van de mannetjes door naar de snavels te kijken. De mannetjes hebben een groengele snavel, de vrouwtjes een zwartoranje snavel.

Leefgebied

Wilde eenden komen in de winter vooral voor in de Waddenzee, op en langs het IJsselmeer en in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta. Het zijn eenden van zowel het zoute water als het zoete.

Geluid

Het geluid van de wilde eend kennen we allemaal.

Roep:

wilde eend mannetje
Mannetje wilde eend
Mijn tips om de wilde eend te zien:

Wil je wilde eenden zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:

  • Kijk op waarneming.nl waar momenteel wilde eenden bij jou in de buurt worden gezien.
  • Ga lekker uit wandelen in park of stad. Bij elke vijver of in elke sloot kun je wel wilde eenden zien. Kijk wel goed of het toch geen soepeenden zijn. Deze herken je aan onregelmatige vlekken in het verenkleed.
  • Wilde eenden zijn over het algemeen niet schuw, zeker de eenden die zich in of bij de bebouwde kom ophouden. Wilde eenden in natuurgebieden kunnen echter wel behoorlijk schuw zijn, ze mogen immers nog altijd worden bejaagd. Ze kijken je dan ook argwanend aan. Sjouw een statief mee, let dan op dat je dat niet laat uitsteken. Het lijkt in de ogen van eenden sprekend op een geweer (vermoed ik).
Goede gebieden:

Vooral:

  • In vijvers, sloten en moerassen.
  • Overal kun je wilde eenden zien, op zoet water en zout water.
Deze soort lijkt op:

Leestip

tips om de wilde eend te zien
Vrouwtje wilde eend

Bescherming van de wilde eend

Onze meest voorkomende eend (er broeden zo’n 200.000 tot 300.000 paartjes in ons land en er overwinteren zo’n 600.000 tot 800.000 wilde eenden in ons land) staat er desondanks toch niet goed voor. De populatie loopt hard achteruit en de oorzaken ervan zijn niet bekend. Hoewel wilde eenden geen of nauwelijks schade veroorzaken, worden ze nog altijd bejaagd. Ik vind dat een gotspe. Stop de jacht op de wilde eend, zou ik zeggen. Jagen doen we alleen nog als een dier significante schade toebrengt of mensen in gevaar brengt. Wie een eendenbout wil eten, die kan beter een gefokt exemplaar kopen. Dat jagers er onder het mom van ‘traditie’ op los mogen paffen, is een ongehoorde barbarij die niet meer past in ons land. Laat ze hun spuit inruilen voor een telescoop en de wereld wordt er een stuk mooier op.