Tafeleend – Common pochard – Tafelente – Fuligule milouin – Aythya ferina
De tafeleend (Aythya ferina) is met de krooneend een soort met een rode kop, althans als je naar een mannetje kijkt. De tafeleend is echter een stuk kleiner dan de krooneend en mist het voorname voorkomen. Het is een ietwat gedrongen eend met een krachtige uitstraling. De mannetjes hebben vuurrode ogen. Het zijn duikeenden. Ze eten zoetwaterschelpen als driehoeksmosselen, slakken en waterinsecten. Zijn die niet voorhanden, dan doen ze zich ook tegoed aan waterplanten. Ik vind de tafeleend een schitterende vogel om te zien. Zijn ze aan het baltsen, dan hebben ze soms minder oog voor gevaar en kunnen ze toch héél dichtbij komen. Kijk dan maar eens goed in de ogen van een tafeleend en kom onder de indruk van de dikke koppen die een bedaarde kracht uitstralen. Dat geldt voor mannetje én vrouwtje.
Mijn filmpjes over de tafeleend
Herken de tafeleend
Uiterlijk
Het mannetje van de tafeleend is een schitterende verschijning. De gedrongen, krachtige eend heeft een wijnrode kop met daarin ogen met een rode iris. De rug is grijs, borst en kont zijn zwart. De snavel is zwart met een grote grijze vlek tussen de zwarte snavelbasis en de zwarte punt.
Het vrouwtje is natuurlijk een stuk onopvallender, lees: ze is bruin van kleur. Haar snavel is zwart met een grijze vlek.
De tafeleend is iets groter dan de kuifeend.
Leefgebied
De tafeleend kun je op tal van meren en plassen tegenkomen. Vrijwel altijd op zoet water.
Geluid
Het geluid van de tafeleend is weer eens één van die merkwaardige geluiden die eenden kunnen maken. Het varieert van een geknor (roep 1) tot een vreemdsoortig geloei tijdens de balts (roep 2):
Roep 1:
Roep 2:
Mijn tips om de tafeleend te zien:
Wil je tafeleenden zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:
- Kijk op waarneming.nl waar momenteel tafeleenden bij jou in de buurt worden gezien.
- Bezoek een waterrijk natuurgebied bij jou in de buurt. Speur het water en de oevers af op tafeleenden
- Tafeleenden kunnen zich ophouden tussen groepen kuifeenden. Zie je een grote groep kuifeenden, speur deze dan af op tafeleenden. Hoewel de vogels een heel ander uiterlijk hebben, gaan de tafeleenden wel schuil in zo’n groep kuifeenden.
Bescherming van de tafeleend
Met de tafeleend ging het jarenlang voor de wind, maar de laatste jaren lijken de aantallen wat af te nemen. Hoe paradoxaal het ook klinkt: het lijkt aan het steeds schoner wordende water te liggen. Schoon water bevat minder algen en andere voedingsstoffen voor mosselen en die schelpdieren nemen dus in aantal af. En laten die mosselen nu net een belangrijke voedselbron zijn voor tafeleenden… Verder zijn tafeleenden behoorlijk gevoelig voor verstoring. Reserveer daarom in grote meren en plassen dus delen voor eenden en andere vogels. En laat daar geen recreatie toe.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |