Smient – Eurasian wigeon – Pfeifente – Canard siffleur – Mareca penelope
De smient (Mareca penelope) is één van de lieflijkste eenden die je in ons land zien kan. Oorspronkelijk graasden ze op de kwelders, zo lees ik in het boek Vogelfamilies van Nederland. Maar de vegetatie veranderde (zeekraal en zeegras verdwenen op veel kwelders) en de smient verplaatste zich naar het binnenland, waar hij nu graast in weilanden. Sommige boeren zien de smient als een plaag, omdat de vogels gras eten en pleiten daarom voor bejaging van de smient. Alsof dat iets zou helpen! Ik zou zeggen, geniet van de prachtige smient en de wereld wordt er een stuk leuker door! Heel schuw zijn ze niet, dus ze laten zich vaak goed bekijken.
Mijn filmpjes over de smient
Herken de smient
Uiterlijk
Het mannetje van de smient is een kleurrijke verschijning. Hij is iets kleiner dan de wilde eend, zeg maar zo groot als een krakeend. Het geel op het rode voorhoofd spreekt tot de verbeelding. Zijn lijf is grijs met daarin een kenmerkende witte vlek.
Het vrouwtje van de smient is bruin, dat zal je niet verbazen. Je herkent haar aan haar blauwgrijze snavel met zwarte punt. Beide geslachten hebben een witte buik.
Leefgebied
De smient komt in ons land in najaar en winter voor op graslanden. Daar grazen ze een groot deel van de dag. Slapen en uitrusten doen ze zowel overdag als ‘s nachts op het water. In brede sloten, op meren of op het water van een eendenkooi.
Geluid
Het geluid van de smient is een kort gefluit dat je haast niet kunt verwarren met het geluid van een andere vogel.
Roep:
Mijn tips om de smient te zien:
Wil je smienten zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:
- Kijk op waarneming.nl waar momenteel smienten bij jou in de buurt worden gezien.
- Bezoek een waterrijk natuurgebied bij jou in de buurt. Speur het water en de oevers af op smienten.
- Smienten zijn over het algemeen niet héél schuw. Zeker niet in natuurgebieden waar regelmatig wandelaars passeren. Benader ze wel voorzichtig, want er is altijd wel een eend in de groep die argwanend in het rond kijkt. Een angsthaas kan zomaar de hele groep laten opvliegen.
Goede gebieden:
Vooral:
- In waterrijke natuurgebieden.
- In weidegebieden.
- Op kwelders en op slikgebieden langs de Waddenzee, Oosterschelde en Westerschelde.
Deze soort lijkt op:
Bescherming van de smient
Toegegeven: de smient is een ruwere grazer dan ganzen. Hij trekt gras vaak met wortel en al uit de grond. Sommige boeren beschouwen de smient dan ook als een plaag. En sommigen pleiten dan ook voor afschot. Wat onzin is, want dan worden er in een groep smienten een paar doodgeschoten, de rest vliegt op en gaat in een ander weiland grazen. Het probleem verplaatst zich slechts. Nu is gras een snelgroeiende plant, zeker in intensief beheerde graslanden. We moeten het probleem ook niet groter maken dan het is. Wees blij met de prachtige vogels in het landschap, geniet ervan en laat ze begaan. En besef: de smient is een wintergast en vertrekt uit ons land zodra de winter voorbij is. Het gras zal zich dan razendsnel herstellen. Bovendien: smienten grazen het meest in het gras dichtbij sloot en plas. Het aanleggen van natuurvriendelijke oevers past in een duurzamere landbouw.
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |