Tips om de kuifeend te zien

Kuifeend – Tufted duck – Reiherente  – Fuligule morillon  – Aythya fuligula

De kuifeend (Aythya fuligula) is een algemene broedvogel in ons land. En overwinteren doen ze in nog veel grotere getale. In de winter verblijven er soms maar liefst 240.000 kuifeenden in ons land. En dat terwijl de kuifeend tot het begin van de twintigste eeuw helemaal niet in ons land voorkwam, zo ontdekte ik tijdens het lezen van het boek Verschenen of verdwenen. Waarschijnlijk als gevolg van verdroging van hun leefgebieden in oostelijk gelegen steppegebieden. De zwartwit gekleurde mannetjes vallen overal op en waar zich dieper water bevindt, daar zie je meestal ook kuifeenden. In de winter kunnen ze samen scholen in enorme groepen waartussen je dan ook vaak tafeleenden of zelfs toppers ziet.

Mijn filmpjes over de kuifeend

Herken de kuifeend

Uiterlijk

Het mannetje van de kuifeend kent denk ik iedereen. Het verenkleed is zwart met een witte flank. Zou je hem zijn vleugels uit zien slaan in het water, dan zie je dat zijn onderlijf ook wit is. Het felgele oog contrasteert sterk met de zwarte kop. Zijn naam heeft de kuifeend te danken een de kuif van het mannetje; een kuif die soms haast niet zichtbaar is trouwens.

Het vrouwtje is natuurlijk een stuk onopvallender, lees: ze is bruin van kleur met trouwens flanken die iets lichter bruin zijn. Het vrouwtje heeft soms wat wit rond de snavelbasis. Verwar haar niet met de topper die echt een flinke witte bles rond de snavel heeft. Bij twijfel kijk je naar de snavelpunt. Het zwart op de snavelpunt loopt bij de kuifeend breed uit terwijl de topper maar een klein zwart vlekje op de snavelpunt heeft.

De snavel van de kuifeend is grijs met een zwarte punt. De kuifeend iets iets kleiner dan de tafeleend.

Leefgebied

De kuifeend kun je op tal van meren en plassen tegenkomen. Vrijwel altijd op zoet water.

Geluid

Het geluid van de kuifeend is een diepe knorrende ratel:

Roep

kuifeend inlaag keihoogte zeeland
Vrouwtje kuifeend
Mijn tips om de kuifeend te zien:

Wil je kuifeenden zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:

  • Kijk op waarneming.nl waar momenteel kuifeenden bij jou in de buurt worden gezien.
  • Bezoek een waterrijk natuurgebied bij jou in de buurt. Speur het water en de oevers af op kuifeenden
  • Kuifeenden kunnen enorme groepen vormen. Op een meer zoeken ze vaak de windluwe plek op. Daar kunnen ze dan met honderden en soms duizenden tegelijk rond dobberen. Soms met een tafeleend of topper ertussen.
Goede gebieden:

Vooral:

  • Markermeer
  • Veluwemeer
Deze soort lijkt op:
kuifeend mannetje d
Mannetje kuifeend

Bescherming van de kuifeend

Geen idee om de kuifeend extra bescherming behoeft. Het gaat met deze eend voorspoedig in ons land. Evenals de krakeend broedt de kuifeend relatief laat in het voorjaar. Wellicht dat dat een verklaring is van de grote populatie in ons land.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.