Tips om de krooneend te zien

Krooneend – Red-crested pochard – Kolbenente  – Nette rousse  – Netta rufina

De krooneend (Netta rufina) is een relatief zeldzame eend in ons land. En toch komen ze al eeuwen voor in ons land, zo lees ik in Vogelfamilies van Nederland. Je zeggen dat deze eend afkomstig is uit de tropen, afgaande op de rode-oranje kop van het mannetje. Het bijzondere van de krooneend is dat het een grondeleend is die niettemin onder water duikt om voedsel te zoeken. Hij eet waterplanten, vooral kranswieren, die hij al duikend te pakken krijgt. De krooneend is een schaarse broedvogel in ons land. Ook de aantallen overwinterende krooneenden in ons land zijn laag. Niet meer dan een 350 exemplaren per jaar. Een goede plek om de krooneend te zien in de winter is de Zevenhuizerplas. Tijdens strenge winters kun je hier grote groepen krooneenden zien. Zijn de winters zoals gewoonlijk minder streng, dan nog maak je hier kans op kleine groepen.

Mijn filmpjes over de krooneend

Herken de krooneend

Uiterlijk

Het mannetje van de krooneend is een voorname verschijning, hoewel hij ook wel vaag iets weg heeft van een clown. Die laatste uitstraling wordt denk ik veroorzaakt door de rode snavel. De kop van het mannetje is fonkelend oranjerood. Het bovenlijf wit-grijs. Borst en kont zijn zwart.

Het vrouwtje is natuurlijk een stuk onopvallender, lees: ze is bruin van kleur. Haar snavel is zwart met een roze vlek op de punt. Op haar kop heeft ze een bruine pet. Haar wangen en een deel van de nek zijn echter grijs.

De krooneend herken je ook aan zijn grootte: het is een grote eend.

Leefgebied

De krooneend kun je overal tegenkomen op zoet en brak water. Soms wordt hij ook voor de Brouwersdam gemeld, op het zoute water dus.

Geluid

Het geluid van de krooneend is weer eens één van die merkwaardige geluiden die eenden kunnen maken. Het varieert van een geknor (roep 1) tot een vreemd slissend geluid (roep 2):

Roep 1:

Roep 2:

verschil mannetje en vrouwtje krooneend c
Paartje krooneenden
Mijn tips om de krooneend te zien:

Wil je krooneenden zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:

  • Kijk op waarneming.nl waar momenteel krooneenden bij jou in de buurt worden gezien.
  • Bezoek een waterrijk natuurgebied bij jou in de buurt. Speur het water en de oevers af op krooneenden.
  • Afhankelijk van de locatie zijn krooneenden niet de meest schuwe vogels. Ga rustig op de oever zitten en de krooneenden houden zich ook rustig.
  • De krooneend is verre van een vanzelfsprekende vogelsoort. Zoals hierboven al aangegeven is het een schaarse broedvogel en wintergast. Je kunt het beste er gericht op uit gaan wil je een krooneend te zien krijgen. Ze zijn in de winter overigens behoorlijk honkvast. Zitten ze eenmaal op een plek die hen bevalt, dan kunnen ze er wekenlang verblijven.
Goede gebieden:

Vooral:

Deze soort lijkt op:
verschil mannetje en vrouwtje krooneend d
Paartje krooneenden

Bescherming van de krooneend

De krooneend heeft behoefte aan schone waterpartijen, liefst een behoorlijke plas of meer, die rijk is aan waterplanten. Het schijnt dat veel kuikens van de krooneend een duik in het water niet overleven vanwege steile oevers. Door de beschoeiing kunnen ze de kant niet opklauteren waardoor ze onderkoeld raken. Natuurlijke oevers, die lijken dus heel belangrijk te zijn voor de krooneend!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)