Tips om de klapekster te zien

Klapekster – Great Grey Shrike- Raubwürger – Pie grièche grise – Lanius excubitor

De klapekster (Lanius excubitor) behoort tot de familie der klauwieren, waartoe ook bijvoorbeeld de grauwe klauwier en de roodkopklauwier behoren. Helaas is de klapekster als broedvogel in ons land uitgestorven. Zo’n groot verlies hadden we niet mogen accepteren, maar het is helaas wel een feit en ik vrees dat maar weinig mensen er weet van hebben als ze over de grote, stille heide wandelen. Daar ligt dan ook meteen het probleem: die heide is zo stil niet meer en rust is een basisvoorwaarde om klapeksters aan het broeden te krijgen. Vergrassing en verbossing van hoogveen- en heidegebieden zijn andere factoren die het broedende leven van een klapekster om zeep helpen, zo lees ik in de Vogelatlas van Nederland. Gelukkig kun je in de winter de klapekster nog wel zien in ons land. Dan zakken klapeksters uit Finland en Zweden af naar het zuiden en zoeken ze heidegebieden en andere open natuurgebieden op om er de winter door te brengen. In dit artikel geef ik je tips om de klapekster te zien te krijgen.

Mijn filmpjes over de klapekster

Herken de klapekster

Uiterlijk

De klapekster herken je aan zijn blauwgrijze en zwarte uiterlijk. Hij heeft een zwart masker, een zwarte snavel die eindigt in een haak, en zwarte rugveren en staart. De keel daarentegen is wit, evenals de buitenkant van de staart en de vleugelvlek die zichtbaar wordt tijdens het vliegen.

Mannetje en vrouwtje zijn vrijwel identiek. Kijk je met een sterke telescoop, dan zie je de subtiele verschillen: het vrouwtje heeft een licht gebandeerde borst, een licht(ere) ondersnavelbasis, een iets lichter masker en iets minder zwarte vleugels. Maar dat zijn echt héél subtiele verschillen hoor. Lastig te zien.

Je herkent de klapekster ook aan zijn bijzondere gedrag. Hij zit hoop in een boom of struik op de uitkijk. Ziet hij op de grond een prooi, dan stort hij zich erop. Hij eet de prooi op de grond op, of hij torst hem mee naar een doornige struik en spietst de prooi op één van de stekels. Dat is dan zijn voorraadschuur.

Leefgebied

In Nederland kun je de klapekster in de winter tegenkomen in open landschappen, denk aan heidegebieden in Noord-Brabant, op de Veluwe en in andere provincies. Ook in de duinen kun je hem zien en in moerasgebieden als de Biesbosch. In Zeeland en Zuid-Holland kun je hem in de winter zien op de oude kwelders langs het Krammer-Volkerak, het Haringvliet en andere wateren die inmiddels compleet zijn verzoet. Zoek de klapekster in de toppen van bomen en struiken. Weet je dat hij in het gebied is waargenomen, speur dan ook lagere takken af, want soms strijkt hij lager in boom of struik neer.

Je moet echter wel goed zoeken. Er overwinteren jaarlijks niet meer dan 300-400 klapeksters in ons land.

Geluid

De klapekster is een verwoed jager die menig kever, muis en zelfs zangvogeltje vangt en vervolgens op een doorn of prikkel spietst. Deze woeste rover zingt een breekbaar en ijl riedeltje. Ook de roep zou je timide kunnen noemen:

Roep:

Zang:

klapekster sjaak huijer
Fotograaf: Sjaak Huijer
Mijn tips om de klapekster te zien:

Wil je de klapekster zien, dan zijn dit mijn belangrijkste tips:

  • Kijk op waarneming.nl waar momenteel klapeksters worden gezien.
  • Ga in de winter een keer vogels kijken op de heide of een ander open natuurgebied.
  • Hou je rustig en blijf liefst onzichtbaar, want middelste zaagbekken klapeksters zijn behoorlijk schuw. Een verstoorde klapekster vliegt niet zelden honderden meters ver weg om de rust te zoeken. Voor jezelf niet leuk, maar voor deze bijzondere vogel zeker niet goed!
  • Neem een stoeltje mee en blijf een tijdje rustig zitten als je een klapekster in het vizier hebt. De vogel zit soms minutenlang en nog langer in de top van een boom en laat zich dan goed bekijken met een telescoop.
Goede gebieden:

Denk aan:

Deze soort lijkt op:
  • Iberische klapekster
  • Kleine klapekster
  • Grauwe klauwier
klapekster sjaak huijer 1
Klapekster op de Strijbeekse Heide (fotograaf: Sjaak Huijer)

Bescherming van de klapekster

De belangrijkste beheersmaatregel om de klapekster te beschermen is het creëren van grote, ‘lege’ natuurgebieden. Klapeksters jagen door op de grond neer te duiken op hun prooi. De grond moet daarom niet te dicht begroeid zijn en zeker niet met bomen. De klapeksters duiken vanaf een uitkijkpost neer. Het open gebied moet dus zeker ook wat struiken en bomen bevatten, liefst solitair groeiend. Stilte en rust heeft de klapekster verder nodig. Geen drukte. Het is daarom zaak dat in de winter delen van heidegebieden en andere natuurreservaten worden afgesloten. Niet alleen voor de klapekster trouwens, ook voor andere rustminnende soorten. Willen we de klapekster ooit weer als broedvogel begroeten in ons land, dan dienen ook in de zomer delen van heide- en duingebieden afgesloten te worden voor bezoek door mensen.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! 

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.