Tips bij het kiezen van een vogelgids

Wie vogels wil kijken heeft een verrekijker nodig en een vogelgids. Dat is toch wel de meest basale uitrusting van een vogelaar. Hier vind je mijn overzicht van de beste verrekijkers, maar weet je ook de weg te vinden in het grote aanbod van de beste vogelgids voor jou? In dit artikel geef ik je een paar tips bij het kiezen van een vogelgids.

alle vogels van europa

Tips bij het kiezen van een vogelgids

Het kiezen van een vogelgids begint bij de vraag wat voor type vogelaar jij bent. Ben je een beginnende vogelaar of heb je ervaring? En waar ga je vogels kijken? Richt je je op Nederland en België of ga je ook in andere Europese landen vogels kijken?

Nog een andere vraag: hoe toegankelijk wil je de vogelgids hebben? Een toegankelijk geschreven vogelgids is meestal minder compleet. Een complete vogelgids is meestal minder toegankelijk en bevat vaak veel vaktermen. Voor de ervaren vogelaar is dat geen probleem, maar beginnende vogelaars hebben vaak de neiging om af te haken wanneer de tekst te lastig is.

De laatste vraag is een praktische: hoe wandel jij door de natuur? Heb je een rugzak bij, dan kan het formaat van je vogelgids groter zijn dan wanneer je de vogelgids in een jaszak stopt.

Kortom, dit zijn de vragen die je het liefst zou beantwoorden voordat je overgaat tot de keuze van een vogelgids:
  1. Type vogelaar: beginnend of ervaren?
  2. Waar ga je vogels kijken: Nederland/België of ook daarbuiten?
  3. De opzet van de vogelgids: toegankelijk en minder compleet of compleet en (vaak) minder toegankelijk?
  4. De praktische kant: hoe neem je de vogelgids mee? In een rugzak of jaszak of zelfs je handen?
anwb vogelgids van europa paperback
Illustraties of foto’s?

Vaak wordt er nog een vijfde vraag gesteld: geef je voorkeur aan illustraties of aan foto’s? Eerlijk gezegd vind ik dat langzamerhand een achterhaalde vraag. Nog niet zo heel lang gelden hadden fotogidsen het nadeel dat ze verre van compleet waren. Lang niet alle verenkleden werden weergegeven en soms zag je alleen het mannetje. Gidsen met illustraties beeldden in de regel véél meer verenkleden per soort af, vaak met oog voor kenmerkende details. De technieken van vormgeving zijn echter zo enorm verbeterd, dat je tegenwoordig met een gerust hart ook een fotogids kunt aanschaffen.

De beste vogelgidsen van dit moment met toelichting

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.