tijgerspin wespspin wespenspin

Tijgerspin, wespspin of wespenspin

Drie namen heeft de grote geelzwarte spin die ik bij Lago di Piano in Italië filmde. Je leest ze hierboven. Ook in Nederland komt deze prachtige spin trouwens voor. Pas zag ik er eentje op een foto die in mijn woonplaats Alblasserdam was gemaakt. Toen ik bij dat Italiaanse meer in de middaghitte door een bloemenweide liep, sprong er een leger krekels op en één sprong tot zijn grote ongeluk recht in een spinnenweb. Tot groot geluk van de tijgerspin, want die wist wel raad met het groene insect. Je ziet in het filmpje wat ervan komt wanneer je in een spinnenweb belandt. Snel nadat je door de gifbek bent gebeten word je ingesponnen. Je bungelt en spartelt nog een tijdje in het net en dan vangt het grote vreetfestijn voor de tijgerspin aan. Sorry, gezelliger kan ik het dit keer niet maken.

Goed, zo groot als in The Lord of the Rings zullen spinnen niet snel worden, dus eer dat wij in een spinnenweb belanden, is de evolutie op aarde een paar miljard jaar verder. Dan zijn of de spinnen enorm uit hun voegen gebarsten, of de menselijke soort is tot minimale proporties gedegenereerd. Beide scenario’s zie ik nog niet direct voor me, tenzij dus in een fantasyfilm als The Lord of the Rings. Ik heb de scene met de Grote Spin Shelob in het onheilspellende Mordor al een aantal keer gezien, maar mijn favoriete scene zal het wel nooit worden.

Ondertussen kunnen mensen met een arachnofobie of kortweg spinnenfobie dit filmpje maar beter ongezien weg klikken. Ik filmde de tijgerspin namelijk ook nog met mijn macrolens op de smartphone en dat vind ik toch wel de ontdekking van dit jaar. Nu valt het niet mee om met een macrolens uit de losse pols te filmen, en daarom heb ik het beeld enorm vertraagd. Hopelijk word je niet heel flauw van het staren naar het gif dat in de bek van de tijgerspin pruttelt. Of van de lange, behaarde poten. Of de weet-ik-veel-hoeveel ogen van het roofdier.

Alweer een aantal jaar geleden dat ik in dierenpark De Oliemeulen in Tilburg een vogelspin op mijn hand mocht houden. Er werd me toen uitgelegd dat spinnen, hoe groot ook, eigenlijk heel kwetsbare dieren zijn. Laat een vogelspin vallen en hij gaat dood. Zijn dikke achterlijf is namelijk zo kwetsbaar, dat kan harde stoten niet verduren. Dat zal voor een tijgerspin ook vast gelden. Dodelijke roofdieren, maar o zo kwetsbaar. Krijg je trillende benen van het zien van een best-wel-grote spin, bedenk dat dan maar. De enge spin is veel kwetsbaarder dan jij.

PS. Spinnen zijn geen insecten, maar ik heb dit artikel toch maar in de categorie insecten ingedeeld.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)