Tijd van de tjiftjaffen

De lente is begonnen, en dat is te horen ook! De tjiftjaffen vallen weer massaal het land binnen. Dat gaat meestal in golven tegelijk. Eerst zie en hoor je er een paar, zoals twee weken geleden in de Hellegatsplaten. En dan, opeens, lijkt het alsof er in elke boom en struik wel eentje zit. Zoals gisteren, in de Zouweboezem, dat fantastische natuurgebied bij ons op de grens van de Alblasserwaard.

Tjiftjaffen behoren tot de onopvallende zangvogels in ons land. Ze zijn groen en vallen tussen de bladeren nauwelijks op. Ook hun liedje is behoorlijk eentonig: een steeds maar weer herhaald tjif-tjaf. Althans, dat heeft onze verbeelding ervan gemaakt. Wie echter nu een wandeling door een natuurgebied maakt, kan ze haast niet missen. De bomen en struiken staan immers nog niet in blad en dus kun je ze nog goed zien op de kale takken. En daarbij komt: ik lees dat volgens de Vogelatlas van Nederland het aantal broedpaartjes in Nederland wordt geschat op 350.000 tot 500.000 paren. Dat betekent dat er tot een miljoen tjiftjaffen in ons land rondvliegen!

Tjiftjaffen lijken sterk op de fitis. Wil je het verschil tussen deze twee familieleden ontdekken, bekijk dan dit filmpje eens. Het beste herken je ze aan hun liedje. Terwijl de één zijn eigen naam zingt, daar heft de ander een toonladdertje ‘naar beneden’ aan. De eerste fitis moet ik nog horen, maar dat zal niet lang meer duren, vermoed ik. Veroordeel jezelf echter niet wanneer je de zangvogel niet hoort zingen en je niet kunt bepalen wat het precies is. Dat overkomt mij ook wel eens en het maakt de vogel er niet minder mooi op.

Tjiftjaffen dus, tijd om je door hen te laten begroeten. Een eenvoudig doch opgewekt riedeltje dat ons in deze merkwaardige tijden een beetje opbeuren doet:

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!