Middelste zaagbek (fotograaf: Sjaak Huijer)

Tijd om middelste zaagbekken te gaan kijken

Sjaak en ik reden over de N59 richting Zierikzee en in de haven van Bruinisse zagen we zaagbekken. Het ging te snel om te zien of het middelste of grote zaagbekken waren, kortom: de situatie noopte tot een grondig onderzoek. Vanaf de sluis zagen we direct dat het middelste zaagbekken waren. Ze zwommen door de hele haven, een buitenkansje dus om ze te filmen.

Eind december gaan middelste zaagbekken helemaal op in het baltsen. Mannetjes maken indruk op de vrouwtjes en de vrouwtjes testen de mannetjes. Denk nu niet dat het sterkste mannetje het beste vrouwtje mag kiezen. Zo werkt dat niet bij zaagbekken en de meeste andere eenden. De mannetjes sloven zich uit en de vrouwtjes kiezen.

Dat baltsen gebeurt soms op onstuimige wijze. Ik zag vorige week dinsdag op de Neeltje Jans in de Binnenhaven een enorme groep middelste zaagbekken baltsen. De mannetjes waren zo ongeveer in extase en het water spatte soms schuimend op. Een mooie tafereel om te bekijken.

[Tekst gaat onder de fotogalerij van Sjaak verder]

In een haven als die van Bruinisse is het heerlijk vogels kijken. Er hangt een typische sfeer van een vissershaven. En dat betekent helder gekleurde vissersboten, kraakhelder water, zilvermeeuwen op de dukdalf en meer van dat. Zou het stevig waaien dan hoor je voortdurend de klepperende touwen tegen de masten. Wie opgegroeid is in een vissersdorp herkent de sfeer meteen.

Dus: woon je in de buurt van een haven, wandel daar dan eens om heen. Best kans dat je een middelste zaagbek, grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, aalscholver of andere watervogels ziet. Ga rustig op een steiger zitten en wacht tot de vogels naar je toe komen zwemmen. Hou er wel rekening mee dat alles nat is en in een haven betekent dat: spekglad. Oppassen dus dat je niet in het water glijdt. Dat is in de winter niet het domein voor ons mensen.

Overigens: wij zagen de middelste zaagbekken in de haven van Bruinisse, in het deel dat in open verbinding staat met het Grevelingenmeer. Of er aan de andere kant, in de haven aan de Oosterschelde, ook zaagbekken zwommen, dat antwoord blijf ik je schuldig. We reden na ons bezoek aan de haven namelijk direct verder naar de Neeltje Jans om de ijsduiker en parelduiker van gisteren te bekijken. Overeenkomst tussen beide locaties: de bittere kou.