Tien vogels die je op Texel gezien moet hebben

Welke vogels je op Texel kunt zien, hangt natuurlijk in belangrijke mate af van het seizoen waarin je Texel bezoekt. In het voorjaar zie je voor een deel andere vogelsoorten dan in het najaar. In dit artikel ga ik uit van vogels kijken een jaar rond. Dat verlost me van het dilemma op seizoen ik me zal richten. Besef dat een overzicht als dit discutabel is. Je kunt deze tien vogels met gemak vervangen door tien andere.

Tien vogels die je op Texel gezien moet hebben

In de herfstvakantie was ik een weekje op Texel. Er werden niet zo veel zeldzame soorten gezien als in de weken ervoor. Maar in dit overzicht ga ik niet uit van zeldzame soorten. Die dienen zich vrijwel altijd als ‘bij verrassing’ aan. Nee, dit is een overzicht van vogels die je normaal gesproken op Texel moet kunnen zien.

1. De sneeuwgors

De sneeuwgors is één van mijn favoriete zangvogels in najaar en winter. Het zijn de ‘mussen van het hoge noorden’. Ze broeden namelijk tot in Spitsbergen aan toe, waar ze de enige zangvogel zijn die er leeft. In het najaar overwinteren op sommige plaatsen langs onze kust sneeuwgorzen, en één van die plaatsen is Texel. Ik zag ze tijdens onze vakantie op de kop van het eiland, rond de Eierlandse dam.

2. De strandleeuwerik

Evenals de sneeuwgors, is ook de strandleeuwerik een zangvogel die vooral langs onze kust overwintert. Je vindt hem in groepjes op stranden en kwelders. Op Texel is de Slufter een goed gebied om de strandleeuwerik te zien in najaar en winter. Wat de strandleeuwerik zo mooi maakt? De tekening van zijn kop! Zwarte lijnen met een gele keel. En als je goed kijkt, dan hebben de mannetjes zwarte hoorntjes. Niet voor niets heet de strandleeuwerik in het Engels de ‘Horned Lark’.

3. De rotgans

De rotgans is één van mijn favoriete vogels. Ik groeide met de vogel op op mijn geboorte-eiland Tholen. Hoor ik de rotgans, dan ben ik thuis. En zo voelde ik me ook helemaal thuis op Texel waar ik op de akkers grote groepen rotganzen zag foerageren. Maar ook in een natuurgebied als Het Wagejot kunt je deze kleine ganzen zien en horen. De rotganzen in dit filmpje heb ik niet op Texel gefilmd.

4. De kleine zwaan

In Waalenburg, een natuurgebied in het centrum van Texel, overwinteren jaarlijks groepjes kleine zwanen. Tijdens ons verblijf in de herfstvakantie was het nog iets te vroeg, maar de week erna werden er al een paar gemeld. De kleine zwaan is een stuk kleiner dan onze eigen knobbelzwaan. Zijn snavel is geelzwart en zijn roep is een betoverend mooi getrompetter. Als je de kans hebt om kleine zwanen te zien, dan moet je die zeker grijpen! De kleine zwanen in dit filmpje heb ik niet op Texel gefilmd.

5. De pijlstaart

Elke eend die je bekijkt heeft zijn schoonheid, en de pijlstaart helemaal. Vooral de mannetjes natuurlijk, want die moeten indruk maken op de vrouwtjes. De mannetjes die geen indruk maken kunnen de voortplanting wel vergeten. De pijlstaart is een grote, slanke eend met een bruine kop en een witte hals. Zijn kont is heel. En verder is zijn lijf ontzettend fijn getekend. Eén van de beste plaatsen om de pijlstaart te zien op Texel is het wad voor De Cocksdorp.

6. De eider

Wat voor de pijlstaart geldt, geldt zeker ook voor de eider. Deze imposante zee-eend broedt in behoorlijke aantallen op Texel. Kijk eens naar het mannetje en zijn soevereine voorkomen. Zijn zwartwitte verenkleed, de groene vlek in de nek en de bijzondere vorm van de kop geven de eider een fascinerend uiterlijk. Hij eet kokkels, mossels, krabben en andere zeedieren. Ben je op Texel, ga dan zeker op zoek naar de eider!

7. De krombekstrandloper

Natuurlijk mogen de steltlopers niet ontbreken in dit rijtje. Kies ik voor de drieteenstrandloper, de bonte strandloper, de steenloper of bontbekplevier? Nee, die heb ik nu wel genoemd. Ik kies voor de krombekstrandloper die lijkt op een bonte strandloper maar hoger op de poten staat, een langere nek heeft en een nóg krommere snavel. De krombekstrandloper trekt in april en september door. Ik zag er nog eentje in oktober, dat was een juveniel die wat bleker is dan een volwassen krombekstrandloper.

8. Rosse grutto

Toch heb ik nog een steltloper niet genoemd: de rosse grutto. Het neefje van de ‘gewone’ grutto, die je trouwens in het voorjaar in Waalenburg volop kunt zien, is een wintergast en doortrekker. Op weg naar de overwinteringsgebieden in Afrika doet de rosse grutto de Waddenzee aan. Hier rust hij uit, sterkt hij aan door zich vol te eten met zeepieren en andere weekdieren. Een groot deel trekt door naar Afrika; een kleiner deel overwintert in de Waddenzee.

9. De lepelaar

De lepelaar is een gracieuze waadvogel die op Texel broedt. Vrijwel alle lepelaars trekken in het najaar naar het zuiden. In voorjaar, zomer en begin van het najaar kun je ze in ondiepe wateren zien foerageren. En heb je het geluk dat je een groep lepelaars in de zomer ziet, dan hoop ik dat er een stel jongen in de groep loopt. Jongen die fanatiek bij hun ouders lopen te bedelen om voedsel. Dat is werkelijk schitterend om te zien! De lepelaars in dit filmpje heb ik niet op Texel gefilmd.

10. De grote stern

Vogelliefhebbers op Texel houden hun hart vast. Zou de grote stern de ramp met de vogelgriep hebben overleefd? Zal de populatie grote sterns zich herstellen? Bange vragen voor natuurbeschermers die deze zomer de enorme kolonies compleet weggevaagd zagen worden door dat door de mensen gecreëerde virus. Gelukkig lijken er grote sterns te zijn die bestand zijn tegen de vogelgriep, maar dat zal pas echt duidelijk zijn in het komende voorjaar. Hopelijk weet een groot aantal grote sterns de broedgebieden weer te vinden. De grote sterns in dit filmpje heb ik niet op Texel gefilmd.

De mooiste vogelgebieden op Texel

Wil je deze vogels en nog véél méér andere soorten met eigen ogen gaan bekijken op Texel, ontdek dan in mijn artikel De beste vogelgebieden op Texel welke gebieden je dan kunt bezoeken. Je vindt in dit artikel uitgebreide besprekingen van deze vogelgebieden compleet met praktische informatie.