Tien vogels die je op Aruba moet hebben gezien

Op vakantie naar Aruba, dan denk je aan tropische stranden, de turquoise zee en grillige baaien. Maar wist je dat je je vakantie er ook prima kunt combineren met vogels kijken? Er zijn op dit kleine eiland honderden soorten waargenomen, waarvan je een aantal toch echt moet hebben gezien. Lees hier welke tien vogels je op Aruba gezien moet hebben.

Een tijd geleden recenseerde ik een fotoboek over vogels op Aruba, Bird Wildlife of Aruba. Dit kloeke boek stelt je alle vogels van Aruba voor middels prachtige foto’s. Al bladerend door dit boek zou je meteen zin hebben om af te reizen. Dit zijn de tien vogels die je op Aruba gezien moet hebben:

amerikaanse fregatvogel vogels kijken op aruba

1. Amerikaanse fregatvogel

De Amerikaanse fregatvogel kun je vrijwel dagelijks zien langs de zuid- en westkust van Aruba. Fregatvogels kunnen niet op het water landen en dat betekent dat ze hun voedsel al vliegend van het wateroppervlak moeten opvissen. Vaker echter roven ze het voedsel uit de snavels van andere vogels en dat is spectaculair om te zien. Noem ik de Amerikaanse fregatvogel, dan moet ik ook de Grote fregatvogel noemen. Die is echter slechts één keer op Aruba waargenomen. De laatste soort te zien tijdens je vakantie zou dus echt een topervaring zijn.

2. Bruine pelikaan

In de mangroves op Aruba broedt de bruine pelikaan, de kleinste pelikanensoort op aarde. De bruine pelikaan duikt soms van wel twintig meter in het water om uit een school vissen er een aantal in de zak onder zijn snavel te vangen. Soms storten de bruine pelikanen zich met een snelheid van meer dan negentig kilometer per uur in het water. Dat is nog eens wat anders dan onze visdiefjes!

3. Amerikaanse schaarbek

Wat een imposant beest is de Amerikaanse schaarbek! Hij scheert laag over het water met zijn ondersnavel net onder het wateroppervlakte. Voelt hij een visje, dan is dat gezien. Amerikaanse schaarbekken kun je in scholen zin in Bubali, Tierra del Sol en de kustwateren.

vogels kijken op aruba
Oranje troepiaal (Bron: Wikipedia)

4. Oranje troepiaal

De Oranje troepiaal is een opvallende verschijning op Aruba. En dat komt natuurlijk door zijn fel oranje uiterlijk. Met zijn krachtige snavel is het voor de Oranje troepiaal een fluitje van een cent om cactusvruchten te openen. Het zijn trouwens notoire nestpiraten. Ze betrekken een verlaten nest of veroveren er simpelweg een van een andere vogel.

5. Tropische spotlijster

De Tropische spotlijster is een van de luidruchtigste zangvogels op Aruba. Zijn zang is een van de meest gevarieerde van alle vogels op het eiland. Ook is hij een meester in het imiteren van de zang van andere vogels.

6. Muskietkolibrie

Ga je naar Zuid- of Midden-Amerika, dan moet je de kolibries hebben gezien. Zoals de Muskietkolibrie, een agressief beestje las ik. Heeft hij eenmaal een boom met bloeiende bloemen veroverd, dan verdedigt hij dat krachtig tegen indringers. Kijk je uit naar kolibries, let dan ook op de Blauwstaartsmaragdkolibrie.

7. Rode lepelaar

Niet heel algemeen op Aruba. Ik lees in Bird Wildlife of Aruba dat het recordaantal staat op negen exemplaren op één locatie. Maar wie de Rode lepelaar in het wild heeft gezien, die zal versteld staan van deze tropische variatie op onze eigen lepelaar. Die overigens makkelijk wordt aangezien voor een flamingo, dus goed observeren.

vogels kijken op aruba vorkstaartvliegenvanger

8. Vorkstaartvliegenvanger

Deze vliegenvanger heeft een wel heel extreem lange staart. Het is een regelmatige bezoeker vanaf het vaste land van Noord- en Zuid-Amerika. Let op de kleine groepjes die het eiland oversteken.

9. Witkapnoddy

De Witkapnoddy behoort tot de familie der meeuwen. Het is een zeevogel die op de riffen rond de San Nicolas Baai broedt. Een bijzondere zeevogel die je beslist gezien moet hebben.

10. Kuifcaracara

De Kuifcaracara is een bijzondere verschijning met die lange poten en oranje bles rond de snavel. Ze jagen vliegend én rennend. Een van de opvallende broedvogels op Aruba.

vogels kijken op aruba kaart

De beste vogelgebieden op Aruba

De beste vogelgebieden op Aruba bieden een verrassende variëteit aan biotopen. Arikok National Park is een beschermd gebied van 34 vierkante kilometer. Een tour door dit natuurgebied wordt als een verplicht nummer beschouwd voor vogelaars. Het is de trots van Aruba dat bijna 20% van het totale oppervlakte van het eiland beslaat.

De Spanish Lagoon is een van de mooiste lagoons van Aruba. Het is zelfs een van de grootste lagoons in de Caribbean. Het gebied is begroeid door mangrovebossen. De rijkdom aan soorten is mede te verklaren doordat een groot aantal vissensoorten er zich voortplanten. Voedsel in overvloed dus.

Een ander belangrijk vogelgebied op Aruba is Tierra del Sol Saliña. In dit natuurgebied zijn maar liefst 170 soorten waargenomen. Het is een dynamisch gebied dat in droge perioden compleet uitdroogt. Maar valt de regen in overvloed, dan stroomt het hele gebied over met regenwater. 

Dan moeten natuurlijk ook de Bubali Wetlands worden genoemd. Een belangrijke locatie om de vogeltrek tijdens de wintermaanden te volgen. Tenslotte twee andere gebieden, namelijk Oranjestad Reed Islands en de San Nicolas Bay Reef Islands. Het eerste gebied is bedekt door mangrovebos. Het tweede staat bekend als een unieke locatie. In de periode van maart tot en met juli kun je hier de zeevogeltrek volgen. Er broeden maar liefst tien soorten sternen en één meeuwensoort met in totaal meer dan 15.000 nesten.

Nuttige websites

Klik hier om de complete (Nederlandse) soortenlijst van vogels op Aruba te downloaden.

Klik hier om een verslag van een vogelreis naar Aruba te lezen.

Klik hier om een veldgids Vogels op Aruba te bestellen (Bol.com).

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)