Tien tips om tuinvogels te helpen

In de winter hebben tuinvogels het zwaar. Er is weinig voedsel. De temperatuur is niet aangenaam. En bovendien: weinig bladeren aan de bomen, dus nauwelijks beschutting. Maar ook de rest van het jaar is het niet altijd even gemakkelijk voor tuinvogels. En daarom in dit artikel tien tips om tuinvogels te helpen. Niet alleen goed voor de vogels, maar ook voor jou, want zeg nu zelf: vogels in de tuin is een lust voor oog en hart.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

#1. Maak een voederplek

Een voederplek in de tuin is één van de beste manieren om tuinvogels te helpen. Strooi zaad op de grond voor de Turkse tortelduiven. Hang een vetbol op voor koolmees, pimpelmees en staartmees, of een silo met zaad of strooi vogelvoer uit op een voederplank. Gedroogde meelwormen voor de heggenmus. En wie weet trek je minder gewone soorten als sijs, keep of goudvink aan… Om een voederplek te maken zijn tegenwoordig heel veel en leuke materialen verkrijgbaar.

PS.
Veel mensen (waaronder ook ikzelf) dachten dat je het hele jaar rond de tuinvogels kunt voeren. Vogelbescherming Nederland maakte echter bekend dat je pinda’s en vetbollen vanaf maart het beste kunt opruimen. Insecteneters als pimpelmees en koolmees stappen dan immers over op het eten van insecten en daar maken ze speciale enzymen voor aan. Proppen ze hun maag vol met pindastukjes en zaden, dan gaan ze er aan dood.

#2. Kies het juiste voedsel

Turkse tortelduiven maak je blij met zangzaad. Koolmeesjes met een vetbol of zonnebloempitten. Een heggenmus houdt wel van een gevriesdroogde meelworm. En een merel blieft een rotte appel. Zoveel vogels, zoveel zinnen. Wat voor de voederplekken geldt, geldt ook voor voedsel: er is heel veel lekkers te koop. Kijk wel goed uit dat je voedsel aanbiedt dat geschikt is voor vogels. Dus niet te veel zout. En liefst ook niet te veel in ene keer. Want voedsel dat begint te rotten wil je niet in je tuin hebben. En overtollig voedsel trekt ook ongedierte aan. Gedoseerd voeren dus.

tien tips om tuinvogels te helpen d

#3. Biedt drinkwater aan

Als het koud is, en zeker als het vriest, dan is er ook schaarste aan drinkwater. Biedt daarom een waterbadje aan, op de grond of hangend aan een tak. Daar kunnen de vogels niet alleen uit drinken, ze kunnen zich er ook in wassen. Bij strenge vorst wel even uitkijken. Dan kunnen de vogels zich beter niet wassen. Het water zou meteen bevriezen op de veren. Dan aan gaasje spannen over het water zodat ze alleen kunnen drinken.

klimhortensia beste bomen en struiken voor tuinvogels

#4. Plant struiken aan

Dit is een tip voor het hele jaar door. Plant struiken in je tuin. In struiken vinden tuinvogels een schuilplaats tegen de wind of tegen een roofvogel of kat. In struiken kunnen ze nestelen. En, ook heel belangrijk: besdragende struiken voorzien vogels van heel gezonde en voedzame voeding. Op deze pagina lees je een aantal tips voor diervriendelijke planten.

nestkast voor spreeuwen uitsnede

#5. Hang een nestkastje op

Iedereen weet het: sommige vogels bouwen een nest in een nestkastje. Geen dankbaarder cadeautje dan een nestkastje. Je helpt de vogels en je kunt zelf het wel en wee van het nestje volgen. Wist je trouwens dat tuinvogels ook overnachten in nestkastjes? Met meerdere vogels tegelijk. Zo blijven ze ook in koude nachten lekker warm.

#6. Hou de vijver of sloot in de buurt ijsvrij

Deze goede tip las ik op de website van Nature Today. Als het streng vriest, heeft een vogel als de ijsvogel het ontzettend moeilijk. Je kunt hem helpen door een wak open te houden in vijver of sloot. Liefst een wak met een rietstengel of tak erboven. De ijsvogel heeft dan een goede uitkijkpost. Misschien jammer voor de vissen in de vijver, maar je helpt er wel een heel mooie vogel mee!

#7. De kat

Ook een briljante tip op Nature Today: doe alsjeblieft je kat een belletje om als hij naar buiten gaat. Weet je hoeveel vogels er jaarlijks worden gedood door katten? Miljoenen en miljoenen. En dat is over het algemeen onnodig. Een belletje om en de kat kan niet meer onhoorbaar sluipen. De vogels zien hem eerder aankomen en kunnen vluchten. Echt, ben je een kattenliefhebber met hart voor vogels, doe je geliefde viervoeter dan een belletje om.

tien tips om tuinvogels te helpen c

#8. Plant echt gras en geen kunstgras

Kunstgras is bepaald niet iets voor vogels. Ze vinden in een kunstmat geen (kunst)wormen en ook geen kevers en mieren. Een kunstmat is zo steriel als wat. Met een verontrust hart zie ik om me heen kunstgrasmatten worden uitgerold. Het is zo makkelijk, je hoeft nooit meer gras te maaien. Nee, maar je zult ook nooit meer de geur van fris, jong gras opsnuiven in je tuin. En nooit meer een merel die roerloos staat te kijken of daar een worm naar boven komt… En daarom, rol de natuurlijke grasmat lekker uit. Of strooi het graszaad maar vast uit.

#9. Minder stenen

Wat voor de kunstmat geldt, is ook op stenen van toepassing. Een bestraatte tuin is heel praktisch. Nooit meer te vegen, te snoeien of te spitten. Maar wel een hete tuin in de zomerhitte. En een tuin die geen water vasthoudt als het regent. En een woestenij als het aankomt op biodiversiteit. Wil je tuinvogels in je tuin, dan kun je toch maar beter je gazon beplanten met echt gras, planten en struiken.

tien tips om tuinvogels te helpen a

#10. En dan nog al die andere tips

Tuinvogels helpen. Het kan op talloze anderen manieren. Creëer een rommelhoekje door wat boomstammen op elkaar te stapelen. Vogels vinden er een schuilplaats én voedsel. Spit de tuin niet te vaak om. Zo blijft de grond gezond en gedijen wormen en insecten het beste. Die vormen op hun beurt voedsel voor de vogels. Een insectenhotel neerzetten is ook goed. Op insecten komen immers vogels af…