Tien sterke punten van de Nikon Z8

De introductie van de Nikon Z8, een full frame systeemcamera, deed fotografen en videomakers opkijken. Deze hybride camera (zowel geschikt voor fotografie als video) is de camera die elke natuurfilmer zou willen hebben. Met een stacked sensor van 45,7 megapixel schiet je maar liefst 120 beelden per seconde! En ook op het gebied van video heeft de Nikon Z8 heel veel te bieden. Wat zijn de tien sterke punten van de Nikon Z8? Je ontdekt het in dit artikel.

Tien sterke punten van de Nikon Z8

Wat zijn de sterke punten van de Nikon Z8? Dat deze camera zeer geavanceerd is, durf ik hier wel te beweren. Ik durf zelfs wel te stellen dat je als amateur-fotograaf of natuurfilmer je met de Nikon Z8 de ultieme camera in handen hebt. Waarom zou je duizenden euro’s extra betalen voor een Sony A1, Sony A9III of Nikon Z9 als de Nikon Z8 vrijwel dezelfde prestaties levert, of soms zelfs nog beter? Op die vraag ga ik onder het overzicht in. In het overzicht hieronder vermeld ik de tien sterke punten van de Nikon Z8 met daarnaast de belangrijkste kenmerken.

10 sterke punten

 1. De 45,7 megapixel sensor biedt uitgebreide mogelijkheden om je foto’s te croppen (bij te snijden).
 2. De stacked sensor maakt vrijwel een einde aan rolling shutter.
 3. De Nikon Z8 maakt maar liefst 120 foto’s per seconde in jpeg-formaat. In RAW schiet hij nog altijd 20 beelden per seconde.
 4. De Nikon Z8 is heel interessant voor videomakers. Zo film je met deze camera onder andere in 8K 60fps en 4K 120 fps. Vooral van 4k 120 fps gaan mijn ogen glinsteren. Je kunt prachtige slow motion filmpjes maken.
 5. Met 12-bits RAW-video en Prores HQ 10-bits 4:2:2 biedt de Nikon Z8 contrastrijke beelden die ook nog eens extreem kleurrijk zijn.
 6. De Nikon Z8 is volledig weersbestendig.
 7. De met AI geoptimaliseerde autofocus die razendsnel en betrouwbaar is.
 8. Het display is vierassig kantelbaar, dus naar alle kanten.
 9. De Nikon Z8 is qua gewicht lichter dan zijn grote broer de Nikon Z9, maar doet voor de Nikon Z9 niet onder op wat praktische zaken na die vooral voor de professionele cameraman relevant zijn.
 10. Qua prijs zit de Nikon Z8 in het middensegment (check de actuele prijs op CameraNu.nl), maar levert de prestaties van een professionele topcamera!
nikon z8

De belangrijkste kenmerken

 1. 45,7 MP full-frame BSI stacked sensor
 2. ISO 64 – 25.600 (uit te breiden naar 32 – 102.400)
 3. Expeed 7 beeldprocessor
 4. Alleen elektronische sluiter
 5. Hybride AF-systeem met 493 punten, 120 AF-berekeningen/sec., 3D Tracking en geavanceerde onderwerpherkenning
 6. -9EV AF-gevoeligheid bij weinig licht (gemeten bij f/1.2 met de starlight-weergavemodus, firmware 3.0 vereist voor de Z9)
 7. Aantal foto’s per seconde: tot 20 fps met RAW, 120 fps met JPG (11 MP)
 8. 8K 60p, 4K 120p, N-Log, HLG (allemaal intern)
 9. 12-bits RAW-video en Prores HQ 10-bits 4:2:2 (intern)
 10. 5-assige stabilisatie (tot 6 stops met Synchro VR en compatibele lenzen)
 11. 0,5-inch OLED EVF met 3,69 miljoen dots, 120 fps, 0,8x vergroting, 23 mm oogpunt
 12. 3,2-inch LCD-aanraakscherm met 4 assen en 2,1 miljoen dots
 13. Volledig weersbestendig.
sterke punten van de Nikon Z8

Vergelijking tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9

Ben je op zoek naar een nieuwe systeemcamera en twijfel je tussen de Nikon Z8 en Nikon Z9? Lees dan mijn uitgebreide vergelijking tussen deze camera’s, ga naar:

De tien belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9.

Waarom zou je een veel duurdere camera kopen?

Zoals ik hierboven al aangaf, is het aanbod van systeemcamera’s groot, en ook het aanbod in het topsegment groeit. De al genoemde Nikon Z9 is binnen het assortiment van Nikon het grote alternatief voor de Nikon Z8. Bij Sony zijn dat de Sony A1 en de recent geïntroduceerde Sony A9 III. Als ik de Nikon Z8 met deze topcamera’s vergelijk, dan vind ik de verschillen eerlijk gezegd marginaal en vooral voor professionals interessant. Zo beschikt de Nikon Z9 over twee slots voor CFexpress Type B-kaarten en de Nikon Z9 over één slot voor een CFexpress Type B-kaart en één voor voor SD UHS-II. Dat betekent dat, mocht de CFexpress kaart vol zijn, het opslaan langer duurt. Een SD-kaart is immers een stuk langzamer. Je zou zeggen dat dat eenvoudig op te lossen is door de CFexpress kaart even te verwisselen voor een lege CFexpress kaart.

Iets dergelijks gaat op voor de accu in de Nikon Z8. Die gaat minder lang mee dan die van de Nikon Z9. Tja, dan koop je een reserve-accu extra.

Alleen het oververhitten tijdens het filmen kan een reden zijn om de Nikon Z9 aan te schaffen. De Z9 raakt namelijk niet oververhit bij langdurig filmen in 4k 120fps en de Nikon Z8 wel, hoewel ik niet precies weet hoe lang het duurt voordat de Nikon Z8 ermee stopt. Ik vermoed dat dit vooral een probleem is voor professionele videomakers die lange opnames maken. In dat geval is de aanschaf van de Nikon Z9 te begrijpen.

Vergelijk ik de Nikon Z8 met de Sony A1 of de Sony A9 III, dan vind ik het verschil in prestaties marginaal. Voor mij zijn de sterkere punten van beide Sony-camera’s de extra investering niet waard, tenzij je een professionele fotograaf bent. Dan is de Sony A9 III met zijn global shutter een ongeëvenaarde camera, hoewel die ook niet sneller foto’s schiet dan 120 per seconde. En ik heb testbeelden gezien die aantonen dat de beeldkwaliteit van de foto’s die je met de Sony A9 III maakt niet altijd de beste is vergeleken met andere topcamera’s.

Waarom je dan toch een Sony A1 of Sony A9 III zou aanschaffen? Ik kom tot de volgende redenen:
 1. Je bent gehecht aan de compacte modellen en het menu van Sony.
 2. De voordelen van met name de Sony A9 III zijn de doorslaggevende factor.
 3. Je beschikt al over een uitgebreide set van Sony E-mount lenzen. De keuze voor een Nikon-camera zou ook een reuzeninvestering in nieuwe lenzen betekenen.
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!