Tien dieren die je op de Veluwe gezien moet hebben

Jaarlijks bezoeken duizenden mensen een van de natuurgebieden op de Veluwe. Dit uitgestrekte gebied is een van de mooiste gebieden van ons land. Hoewel het voor een kustbewoner als ik een beetje bevreemdend is. Bossen die je het zicht op de horizon ontnemen. In plaats van een oneindige zee waarin de zon ‘s avonds langzaam wegzakt. Op de Veluwe leven veel bijzondere dieren en daarom in dit artikel tien dieren die je op de Veluwe gezien moet hebben. Waarom je ze gezien moet hebben, weet ik eerlijk gezegd niet. Het bekt wel lekker, maar verder is het natuurlijk een loze kreet. Alsof je vakantie niet geslaagd zou zijn als je een paar dieren niet zou hebben gezien. Maar het zou wel mooi zijn als je ze ziet, nietwaar?

Tien dieren die je op de Veluwe gezien moet hebben

Cervus elaphus Edelhert Saxifraga Luc Hoogenstein
Cervus elaphus – Edelhert – Saxifraga – Luc Hoogenstein

Het edelhert is misschien wel het meest imposante dier van de Veluwe, hoewel, je komt hieronder een nieuwkomer tegen die voor het edelhert beslist niet onderdoet. Vooral de periode waarin de edelherten aan het burlen zijn is geliefd onder talloze natuurliefhebbers. Van heinde en ver komen mensen naar de Veluwe om de strijd om de vrouwtjes mee te maken.

Sus scrofa Wild zwijn, Saxifraga Jan Nijendijk
Sus scrofa – Wild zwijn – Saxifraga – Jan Nijendijk

Het wild zwijn is hier en daar een dier dat wordt verketterd. Deze krachtpatser dringt soms diep de bebouwde kom in om er tuinen om te wroeten. Nu heb ik me laten vertellen dat dat gewroet in de bodem juist weer heel belangrijk is voor de aardbeivlinder. Dat heeft ermee te maken dat door het wroeten er een bepaald plantje op kan schieten waar de aarbeidvlinder afhankelijk van is voor de voortplanting. Lekker laten wroeten dus die wilde zwijnen!

Boloria selene, Zilveren maan, Vlinderstichting Henk Bosma
Boloria selene – Zilveren maan – Vlinderstichting – Henk Bosma

Een wel heel fraaie dagvlinder, hoewel ik had verwacht dat hij groter was. Ik heb hem nog nooit op de Veluwe gezien, maar wel in Oostenrijk en daar vond ik de zilveren maan verrassend klein van stuk. Hier en daar komt de zilveren maan, familie van de parelmoervlinders, ook op de Veluwe weer voor. Laten we zuinig zijn op zo’n zeldzame soort!

Sciurus vulgaris, Eekhoorn, Saxifraga Arie de Knijff
Sciurus vulgaris – Eekhoorn – Saxifraga – Arie de Knijff

Een eekhoorn te zien is voor een Zeeuw altijd een verrassing. Op Tholen leven geen eekhoorns en in de bossen van de Veluwe juist wel. Kan dus niet missen, de eekhoorn moet in het overzicht van tien dieren die je op de Veluwe gezien moet hebben. Met de nadruk op moet.

Meles meles Das, Saxifraga Luc Hoogenstein
Meles meles – Das – Saxifraga – Luc Hoogenstein

Vroeger, toen er nog een menselijk gevaar te duchten viel, waren nachtdieren als de das gewoon dagdieren. Maar doordat de mens een nogal agressieve inborst heeft en ‘s nachts niet heel actief is, hebben veel dieren hun leefritme aangepast. Ze leven ‘s nachts en dat is heel jammer. Want zeg nu zelf, een das te zien, dat is een belevenis die je je heel lang zult kunnen heugen. Gelukkig komen ze nu en dan ook overdag te voorschijn.

Zwarte specht, Saxifraga
Zwarte specht – Saxifraga

Een zeldzame vogel die ook gezien moet hebben op de Veluwe is de zwarte specht. De grootste specht van ons land. Zwart met een rood petje. Een imposante verschijning en als hij op een stam aan het roffelen is, denk je dat er een mitrailleur staat te schieten.

Capreolus capreolus Ree female Saxifraga Luc Hoogenstein
Capreolus capreolus – Ree – female Saxifraga – Luc Hoogenstein

De ree. Vrijwel zeker een van de meest talrijke grote zoogdieren in ons land. Ga vroeg in de morgen wandelen of fietsen en let goed op als je een open veld passeert. Grote kans dat er een ree staat te grazen.

Sitta europaea, Boomklever, Saxifraga Ab H Baas
Sitta europaea – Boomklever – Saxifraga – Ab H Baas

Een kleurrijke verschijning in de bossen, deze boomklever. Blauw van boven, oranjebruin van onderen. En dan een zwart masker. Deze vogel kun je nauwelijks missen op de Veluwe, want hij komt in vrijwel elk bosperceel voor. Het is de enige vogel in ons land die zowel naar boven als naar beneden langs een stam kan lopen.

Vulpes vulpes Vos, male, Saxifraga Piet Munsterman
Vulpes vulpes – Vos – male – Saxifraga – Piet Munsterman

Reintje de Vos is altijd leuk om te zien. Beslist een van de dieren die je gezien moet hebben op de Veluwe.

Canis lupus, Wolf, Saxifraga Jan van der Straaten
Canis lupus – Wolf – Saxifraga – Jan van der Straaten

De meest spectaculaire nieuwkomer op de Veluwe: de wolf. Dat je hem gezien moet hebben, zal niet iedereen beamen. Maar ik heb ik er wel wat voor over hoor. Helaas is de wolf een schuwe gast. De kans is niet groot dat je een wolf zult zien. Ook niet proberen, want dit soort dieren kun je maar het beste met rust laten. Dat is ook voor de overige bosbewoners het beste. Maar wel een van de tien dieren die je op de Veluwe gezien moet hebben.